Проф. Кантарджиев с горещи новини за ваксините и новите щамове на К-19

Проф. Кантарджиев с горещи новини за ваксините и новите щамове на К-19

Ново изследване на имунния отговор показва, че ваксината на „Пфайзер” и „Бионтех” е ефективна срещу новите варианти на коронавируса, които бяха открити в Кент и Южна Африка

Ваксината пази от тежко прекарване на заболяването, независимо от щама. Това заяви пред „Телеграф” проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Това важи и за южноафриканската мутация.

У нас все още няма доказан случай на този щам, каза още специалистът.

Професорът обясни, че също както и при британския, така и при този от ЮАР се прави секвенриране.

Ново изследване на имунния отговор пък показва, че ваксината на „Пфайзер” и „Бионтех” е ефективна срещу новите варианти на коронавируса, които бяха открити в Кент и Южна Африка.

Професорът по вирусология Уилям Джеймс от университета „Оксфорд” и неговите колеги използвали кръвни проби от хора, които са се възстановили от коронавируса, както и от здравни лица, получили една или две дози от ваксината на „Пфайзер”. Хората, които са получили и двете дози от препарата, имат силна реакция на имунните Т клетки, които предпазват от разболяване.

966 са новите потвърдени случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Това са 8,6 на сто от направените 11 164 теста, като по този показател се отчита спад на дневна база.

Повишава се обаче броят на приетите в болница до над 3300, като 304-ма са в интензивни отделения.

Починалите с коронавирус за денонощие са 33-ма, като излекувани са отчетени 522-ма души.

Над 3500 са ваксинираните в петъчния ден. Най-малко една имунизационна доза срещу коронавирус у нас е поставена на 74 694-ма души.

blitz.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *