Проф. Кантарджиев: Младите и здравите да не бързат с третата бустерна доза

Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит в 37-ма детска градина в столицата. Това заяви пред БНТ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му от тесния контакт половината са с установени менингококи, но под 10% са положителните проби в по-широкия кръг контакти, каза Кантарджиев. Направена е профилактика с антибиотици на хората, а детската градина е дезинфектирана.

По думите му много рядко се стига до фатални инциденти като този с детето от 37-ма детска градина. Последните години огнища на менингококи е имало в Старозагорско и Пловдивско. Прави се дезинфекция, 2 дни профилактика с антибиотици и отново на училище, коментира проф. Кантарджиев.

Когато се слагат нови допълнителни ваксини трябва да бъдат реимбурсирани от държавата, но не и да са задължителни.

„Стойчо Кацаров пречупи гръбнака на четвъртата вълна малко преди да разбере, че има Омикрон или преди да му кажат“, метна стрела към човека, който го пенсионира Кантарджиев.

Омикрон по-лесно се разпространява и има по-голям вирусен товар. Не е сигурно дали прекараните другите заболявания, не са много, много защитени и до една седмица и половина трябва да има сигурни данни колко процента пазят ваксините от Омикрон, коментира още проф. Кантарджиев. Той призова хората да си слагат сегашните ваксини, за да се предпазят от вариантите на коронавируса.

Лично мнението на професора е млади, здрави хора, с достатъчно изграден имунитет, да не бързат с третата бустерна доза.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *