Проф. Ива Христова: Не очакваме тежка клинична картина при новия подвариант на „Омикрон“ – „Пирола“

Проф. Ива Христова: Не очакваме тежка клинична картина при новия подвариант на „Омикрон“ – „Пирола“

„Увеличават се болните с COVID-19, а през последната седмица се наблюдава ръст от 50% на седмична база. Тази тенденция ще се запази и през следващите седмици и месеци ще има доста по-голям брой заболели“ – каза в интервю за БНР-Радио Благоевград проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите и данните от секвенирането показват, че боледуващите в момента изцяло са с „Омикрон“ и основно са подвариантите ХВВ. Новите ваксини, които в момента навлизат са базирани именно на ХВВ.

„Вирусът е много изменчив, появяват  се много мутации. Подвариантът на „Омикрон“ „Пирола“ има над 35 мутации, половината от които са съвсем нови, т.е. не са комбинации от известни мутации, които познаваме. Хубавото е, че е „Омикрон“ – да, заболели ще има, но не очакваме по-тежка клинична картина. Но е още  много рано да говорим за характерна клинична картина, защото е със сравнително ограничено разпространение. На практика„Пирола“ алармира с потенциала, който носи за предизвикване на нова голяма вълна. Но не за по-тежка клинична картина, нямаме такива данни. Категорично той е „Омикрон“, от подварианта ВА 2, който ние познаваме и това е успокояващо“  – каза проф. Христова. Тя прогнозира, че ще се разминат CОVID-19 и грипа в техните пикове. „Очаква се  COVID-19  да се разгърне до м. ноември, а когато започнат да намаляват случаите на COVID-19, ще започне разгръщането на грипната вълна, която обичайно е с пик януари и февруари“.  Подвариантът „Пирола“ е близък до ХВВ варианта и има пълно покритие от ваксините, които сега навлизат. Ваксиниралите се миналата година при желание могат да се ваксинират сега, ако искат да избегнат разболяване. Особено препоръчителни са за рисковите групи – хора с хронични заболявания, онкологични, медицински работници. „Новата адаптирана ваксина на „Пфайзер“ ще се поставя еднократно, за щастие действа на „Пирола“ и на тези подварианти, които в момента са доминиращи у нас. Защото те са подварианти на ХВВ, което се съдържа във ваксината“.


4 щама грип ще ни атакуват тази зима по думите на проф. Ива Христова – 2 щама на грип А – Н1N1  и Н3N2, както и два щама на грип В. Двата щама грип А ще бъдат доминиращи. Расте интересът към противогрипните ваксини, за поредна година те ще бъдат безплатни за лицата над 65 години. Месеците октомври и ноември са най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина.

„Няма проблем да се направят едновременно и двете ваксини – срещу COVID-19 и противогрипни. Има много страни, в които се препоръчват двете едновременно, в други с отстояние 1 седмица. Няма никакъв проблем за имунната система да си изработи защита срещу конкретните антигени. Горещо препоръчвам носенето на маски. Нищо друго ако не  сме направили за нашата защита, да направим поне това. Това е спасило повече човешки животи, отколкото всички други мерки, взети заедно. Особено, когато сме на закрито с повече хора“ –  категорична беше проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *