Проф. д-р Ангелов: Разкриваме координационен център за линейки с пациенти с COVID-19

Всички сценарии са възможни и ние се готвим за най-лошия. Тенденцията, която се наблюдава в България е, че заболеваемостта намалява. Това е за последните две седмици. Има увеличаване на смъртните случаи в уязвимите групи. Много са показателите, които се следят. Това заяви в ефира на Нова телевизия здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по повод случаите на коронавирус у нас, предаде новини.бг.

Що се отнася до Варна и до Русе, той заяви, че цялата ситуация се контролира. „Взети са им проби, има настанени за лечение. Много е важно всички мерки, които ние казваме,  да се спазват. Не можем да сложим полицай до всеки човек, това е до лична отговорност“, смята още той.

„Истината е, че за вируса има още много неизвестни. Липсата на лекари в здравната система е проблем от години. Там където има специалисти – се разкриват структури“, каза още той. По думите му няма отказ от лечение на хора, има оборудвани реаномобили за пациентите, които се нуждаят от това.

„Ще се създаде координационен център, в който ще пристигат линейки с пациенти с коронавирус и той ще ги насочва към болниците, които ще ги приемат.  У нас има 160 лекари, които са инфекционисти. Имаме достатъчно профилни специалисти, не е необходимо тези пациенти да бъдат лекувани само от инфекционисти. Имаме достатъчно реанимационни легла“, подчерта още той.

Според него има достатъчно лични предпазни средства за месеци напред.

„163 млн. лева е проектът за реформа на Спешната помощ. Ще бъдат осигурени максималният брой на необходимите линейки. Пристигането на линейката зависи от мястото, където се намираме. Целта ни е малките общини да бъдат оборудвани с необходимата апаратура. Ще бъдат закупени три хеликоптера, в момента имаме на разположение такива от Министерство на отбраната“, обясни още проф. Ангелов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *