Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

„Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19“ – категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. За Радио Благоевград тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която  продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно – кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ – коментира още проф. Байкова.

Тя уточни, че самите млечно – кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

„Тоест, сокът от киселото зеле намалява с около 30% риска от ракови заболявания на червата и храносмилателния тракт, но увеличава с около 40% имунната защита на организма срещу вируси и бактерии, защото се увеличават полезните бактерии, те образуват колонии, които ни предпазват от болестотворните бактерии. Така, киселото зеле и сокът от него, се оказват много полезни за имунната ни бариера“ – уточни още експертът по хранене и диететика.

 

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *