Проф. Даниел Вълчев: Няма значение усещането на Кирил Петков за гражданство, важна е процедурата

Проф. Даниел Вълчев: Няма значение усещането на Кирил Петков за гражданство, важна е процедурата

Условието да бъдеш министър в България е да имаш само български гражданин и няма значение дали това е добре или не, Конституцията е ясна по въпроса. Това обясни в студиото на bTV декана на юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев.

„Кирил Петков може да има усещането, че е се е отказал от канадското си гражданство, но това няма значение, важното е дали е завършила процедурата“, заяви бившият министър на образованието. Проф. Вълчев припомни, че преди време е имало такъв случай с покойния политик Жорж Ганчев, който не е успял да се яви на избори заради двойното си гражданство.

„Не е работа на президента да търси дали някой служебен министър има чуждо гражданство, това се прави с декларация. Министър Кирил Петков може да е подписал декларация с невярно съдържание“, каза юристът.

„Не очаквайте да „обесим“ някого, защото не сме го харесали по телевизията“, това каза деканатът на юридическия факултет на СУ във връзка със скандала с обвиненията в плагиатство към номинирания за министър Петър Илиев. Вълчев коментира, че това се отнася и за случая с Кирил Петков.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *