Проф. Георги Рачев : На топло и златно време ще се радваме още три седмици

Проф. Георги Рачев : На топло и златно време ще се радваме още три седмици

Ще е лято поне до 10 септември, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. Валежи ни очакват в следващите няколко дни. Студеният атмосферен фронт, преминаващ над България, донесе дъжд още вчера.

“Той ще доведе не толкова до съществена промяна в градусите, колкото до лабилизиране на въздушната маса над страната, като в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждова облачност и ще паднат валежи“, отбеляза пред „Телеграф“ специалистът. Днес дъждовете ще обхванат изолирани места, като те ще са с петнист характер. Около планините ще вали.

“Напълно възможно е там, където се развие добре облакът,валежите да минат и 10 литра на квадратен метър. В източна посока вероятността за валежите се увеличава и в повечето случай те ще бъдат в четвъртък, отбелязва климатологът.

Съществено захлаждане не се очаква, като най-чувствително свежият въздух ще се усети в четвъртък, особено над Западна България. Максималните ще бъдат между 27-28 градуса. На изток ще остане отново топло и преди обяд живакът ще показва температури от порядъка на 30 градуса. В Югоизточна България ще бъдат и над 30 градуса.

Неустойчивата атмосфера ще се задържи и събота, и неделя. В петък вероятността за валежи е значително по-малка, но през уикенда в планинските и предпланинските райони вероятността за валежи рязко нараства. Очакват се в часовете след 16 часа. Ново затопляне ще има в неделя, където отново в източната част на България температурите ще достигнат 30, а на места ще превишат 31 градуса. Очаква се първите дни на септември да бъдат топли.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *