Проф. Георги Близнашки: Румен Радев ще носи наказателна отговорност за държавна измяна

Проф. Георги Близнашки: Румен Радев ще носи наказателна отговорност за държавна измяна

Провалът на този парламент беше предизвестен. Така или иначе още съществува тази вълна, която вкара в политиката т.н. „протестни партии“. Те не са подготвени да управляват, те са програмирани да изпълнят определени задачи, свързани с разбиването на националната държавност. И всичко се свежда до т.н. „съдебна реформа“ – премахване на спецправосъдието, отстраняването на главния прокурор. Това каза проф. Георги Близнашки в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR. Според него времето няма да стигне на тези партии да изпълнят поръчката, макар че Румен Радев прави всичко възможно, за да се реализира този сценарий. „Той нарушава Конституцията всеки час, всеки ден. Незабавно трябваше да разпусне НС – Конституцията е експлицитно ясна, няма място за свободни интерпретации“, коментира още професорът по конституционно право.

 

„Държавата ще преживее и без актуализация на бюджета. Тези приказки, че гражданите ще пострадат, пенсионерите ще пострадат… Нищо подобно. Ще пострада администрацията. Едно редовно правителство след изборите може да се справи със ситуацията“, посочи още проф. Близнашки. Няма да има финансова катастрофа, ако не беше актуализиран бюджета, убеден е той. „Катастрофата идва по друга линия. Катастрофата е свързана с това, че е изпуснат контролът на цената на тока и водата. Хората тепърва ще го усетят по джобовете си и тогава всички ще изскочат на улицата. Миналата година беше фалшив протест. Тепърва предстоят истинските протести, защото ще се засегнат материалните интереси на огромна част от българското население“, предупреди бившият служебен премиер.

 

Проф. Близнашки е на мнение, че външни фактори имат огромен стремеж да приключат с опитите България да води независима политика. Такова вмешателство във вътрешните работи на България никога не е имало, изтъкна той. „Неслучайно Румен Радев на Шипка говореше да преодолеем страха. Той се страхува. Всички се страхуват от това, което правят, защото последиците ще бъдат много тежки за самите тях. Ако нещата се обърнат, Румен Радев ще носи наказателна отговорност за държавна измяна“, заяви гостът в студиото.

 

„Въпросът е да се нанесе удар и да е ясно, че тази съдебна система ще обслужва интересите на олигарсите. Големият проблем е паралелната държавата – хората, които дирижират прехода в България. Те започнаха да измират. Вземат грешни решения и тези решения не могат да се преразгледат. В тези 30 години кой кадрува и се разпорежда с държавата – остатъците от Държавна сигурност. Онези хора, които започнахме реформите в началото на 90-те, не успяхме да се справим с тях“, разкри проф. Близнашки.

 

„Децата и внуците на Държавна сигурност ще спасяват демокрацията в България, това е абсурдно, което наблюдаваме! Един от голф-социолозите ги обяви за либерално мислещи, западнолиберално мислещи! Децата на Държавна сигурност били западнолиберално мислещи. Пълен абсурд, пълен абсурд! Но те разбират, че за това, което вършат, рано или късно ще се търси много тежка отговорност. И оттук е страха. Ами, ако се провалят. Провалът е много близо“, смята още той.

 

И посочи, че преди 5 години другарите от паралелната държава са направили историческа грешка, когато са допуснали да се издигне кандидатурата на един генерал от запаса, какъвто е Румен Радев. „Това са хора с марксистка подготовка – те знаят, че преходите, революциите завършват с военна диктатура. Големият проблем е, че тук се отприщи онова явление, което се нарича „бонапартизъм“. Младите хора не знаят и политолозите не го използват. Това е авторитарен режим от хора, със специфично мислене, които гледат на политиката като на война. Бонапартизмът, стремежът към едноличната власт е несъмнен“, подчерта проф. Близнашки. Според него това не трябваше да се допуска да се случи у нас.

 

На хоризонта се появиха тези 30 млрд. (става дума за пари, които България чака до 2027 г. от ЕС, бел. ред.) и оттам тръгна всичко – става дума за пари и то много пари, добави проф. Близнашки.

 

Румен Радев стои зад политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев. „Нямало да подведе левите хора! Шегаджия! Тук нещата опират до една линия на поведение за предизвикване на сътресения от миналата година. Това, че правителството на Борисов завърши мандата си създаде огромни проблеми за олигархията и те не могат да ги решат. Най-вече, защото нямат хора, нямат прилични хора. Тези протестъри…тези хора са свикнали да бъдат на хранилката на чужди НПО-та“, коментира конституционалистът.

 

Той разкри и двуличната политика на Румен Радев към ДБ. „Ако Ви направи впечатление, на няколко пъти „Демократична България“ обявиха, че няма да допуснат разширяване на правомощията на президента. И ето им проект – Кирил Петков! Това е смисъла – „Щом като много знаете и не сте готови да вървите докрая с мен, аз ще се погрижа вашият електорат да се пренасочи в друга посока“, коментира Георги Близнашки.

 

Той е категоричен, че Радев разбива партиите, вкл. и БСП. „Ако сте разговаряли с хората по места, те не се интересуват толкова от социалните проблеми, не, че не е значимо каква пенсия получават. Държавността е това, което вълнува старата генерация. И когато БСП изневери – вместо да бъде защитник на националната държава, тя тръгна в друга посока – тези хора загубиха надежда за нещо по-добро“, добави той.

 

На въпрос какъв човек може да бутне Радев, проф. Близнашки каза, че „Радев е уязвим като охлюв. БСП започват да се усещат, че този човек ги води за носа. Колкото и тези старци там по села и паланки да следват сляпо своето ръководство, започват да разбират, че нещо не е наред. Кирил Петков не е техният човек, този носител на това ултралиберално начало, който назначава, уволнява и решава проблемите в полза на определени олигархични кръгове. хората разбират, че нещо не е наред и това прави Румен Радев изключително уязвим“. /Източник: Bulgaria ON AIR 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *