Проф. Витанов: Обстановката се влошава

Делта вариантът удря с по-голяма сила по-младата част от населението. Това констатира математикът проф. Николай Витанов във фейсбук профила си. По думите му обстановката се влошава.

Данните на математикът показват още, че нараства броя на жълтите зони на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. „ Жълтото расте, мерки почти никъде няма. Луната спи. А какво ще стане през следващата седмица?“, пише проф. Витанов. Той костатира още, че вече на картата се появяват и области в оражнево -Бургас и Велико Търново, което е ниво 3 от 4 -степенната скала на здравното ведомство по разпространение на коронавирусната инфекция.

Математикът е изчислил и карта на риска по неговата методология и показатели. Според нея вече има две области във виолетово– Велико Търново и Търговище, адруги ги гонят, като риск от бързо разпространение на зараата.„Където е жълто, все още е спокойно и с минимално внимание, животът си тече нормално. Където е червено, вниманието трябва да е повечко, но проблеми все още няма. Е, където е виолетово, проблеми вече има. Отбележете – и двете тия области бяха дестабилизирани с масивен внос на зараза там. Ами това е положението“, пише математикът.

Проф. Витанов е напрвил и прогнозна карта за 14-дневната заболеваемост. Според нея зелено няма, червеното вече е повече от оранжевото. В червно ще светят 15 области, а в оранжево 13. Той е изчислил, че базовото репродуктивно число днес е 1.533. „Надвишихме стойността на пролетната вълна, където максимума беше на 1.44. Очаква се разширяване на обхвата на заразата, прехвръкване на активните случаи покрай километричната табела 20 000. Броят на хоспитализациите и случаите в интензивни отделения ще нараства“, пише проф. Витанов. Той предупреждава, че ще нарастне и смъртността. „НОЩ го няма, КОЙ е виновен сега за високата смъртност. Кривата ракета или косматият Космос? Някой от тях ще да е. Нали знаете, че смятам индекса на позора. Когато починалите стигнат 18 800, този индекс ще стане 200. Тоест нещо ще се е увеличило 200 пъти. Тогава ще ви напиша нещо интересно. За кривата ракета, косматия Космос и за некои силно разбиращи доценти“, коментира още маетаматикът.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *