Проф. Витанов: Въпросът е дали здравната система ще може да отдъхне, преди Омикрон

Няма индикации, че новооткритият вариантна коронавируса – Омикрон, е стигнал до България. Не си правете илюзии обаче – няма да ни се размине. Това пише в редовната си справка за разпространението на коронавирусната инфекция у нас математикът от БАН проф. Николай Витанов, член на закрития НОЩ.

„Когато тръгне да се бори за надмощие и у нас, при мен индикаторите ще изпищят и ще ви информирам“, допълва той на личния си профил във фейсбук.

„Вчера ви писах, че три области са тръгнали да излизат от виолетовия цвят на картата на риска по нашата методология. Можете да погледнете картата и да ги видите кои са. Не вярвам тук нещо да ви изненадва. От доста време пиша, че се очаква ситуацията в Източна България да се подобрява и да е по-добра от ситуацията в Западна България. Това и се случва“, посочва математикът, визирайки областите Сливен, Шумен и Ямбол.

Той посочва и данните за текущата смъртност от Covid-19:

– Починали в края на октомври – 23 999
– Починали до 18 ноември 2021 – 27 996
– Починали ноември 2021 – 3997 – (за 26 дни)
– Починали за ноември 2020 – 2560

„Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 156,1%, а до края на месеца има още време. Смъртността за ноември 2021 досега е 56.1% по-висока от смъртността за ноември 2020 г. Изводите си ги правете сами“, коментира проф. Витанов.

Базовото репродуктивно число – днес е 0.968. Бавното свиване на обхвата на заразата продължава, пише още той. „Ключовата дума тук е бавно. Иначе казано – недостатъчно бързо. Здравната система продължава да е в състояние на техническо претоварване – активните случаи са над 100 000, ще има да почакаме да паднат под 80 000, че да излезнем от техническото претоварване“, допълва Витанов.

„Здравната система е и в състояние на кадрово претоварване. Простичкият въпрос е дали тази система ще може да отдъхне, преди да налети Омикрон варианта“, акцентира той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *