Проф. Асен Балтов: Между първата и втората ваксина трябва да се носят маски

Проф. Асен Балтов: Между първата и втората ваксина трябва да се носят маски

„Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината”. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в студиото на „Здравей, България“.

„Очаква се до края на януари да има втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят“, поясни проф Балтов.

„Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-и и 14-и ден след ваксината”, каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, най-вероятно втората ще бъде отложена.

„При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма, трябва да се изчака 90 дни, за да може да бъде поставена ваксина. През първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор. Организмът е изтощен“, коментира Балтов.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.