Проф. Аргирова: Коронавирусът ни „заобикаля“ заради ограничителните мерки

Вирусологът професор Радка Аргирова коментира пред БНР данните по отношение на проведените тестове на 1016 полицейски служители, които станаха повод от Националния оперативен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет сред българските граждани.

„Очаквах тези резултати. Още в края на февруари, когато все още едва се говореше за този вирус у нас – тогава беше рано да правим изследвания за антитела. Вече минаха два месеца оттогава а все по-често и по-често забелязваме пълно съвпадение между резултатите от изследванията за антитела и резултатите от вирусния товар – т.н. PCR. Разбира се говоря за хора, които имат вече оплаквания. Това не ме изненадва, защото вирусът все още не е навлязъл в нашата популация. Това е много полезно изследване. Ако има повече такива – с ще се още по-широки контингенти, би било чудесно“.

Ненавлизането на вируса „се дължи изключително на ограничителните мерки“, които са били поставени рано.

„Това означава, че ние трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките по отношение на личната хигиена и личното носене на предпазните средства. Може би е възможно малко да се охлабят тези мерки, мисля че е възможно, които са предприети – да си седим вкъщи, но само с маски трябва да се ходи и да се спазва абсолютно личната хигиена. Няма как иначе да бъде спрян един вирус, който се разпространява по капков път“.

Няма гаранция, че полицаите, чиито проби днес са отрицателни, няма да се заразят, предупреди вирусологът. Тя работи с двама бизнесмени, които предложиха масово тестване, за да може постепенно да се връщат на работа тези, служители, които са с отрицателни резултати.

Аргирова коментира, че при IgM тест с положителен резултат, трябва да се направи и PCR тест.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *