Проф. Аргирова: Все още няма данни как влияе Омикрон на възрастните

„Към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази инфекция. Все още не може да се каже обаче дали това е така и за възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Очакваме сведения по този въпрос“. Това обясни председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването – проф. д-р Радка Аргирова. На фейсбук страницата на министерството на здравеопазването тя даде коментира развитието на пандемията у нас.

Проф. Аргирова обясни още, че процесът на репликация на вируса е такъв, че във всеки цикъл на своя жизнен път той мутира. Това е така, защото е РНК съдържащ вирус, а РНК е изменчива. По думите й е такава природата на всички РНК съдържащи вируси, така че тук няма нищо странно. „Затова не трябва да ни учудва, че вирусът мутира. Важно е обаче кога и къде го прави. Той мутира при всеки цикъл на репликация, но има възможност да го прави, само ако попадне в уязвими лица, в които може да се размножи. Това са хората, които не са ваксинирани. Цялата изменчивост на вируса на практика се подпомага от хората, които не са ваксинирани, т. е. нямат никакви антитела срещу него и така му позволяват да се развие“, каза още вируслологът.

По отношение на новият вариант Омикрон, тя съобщи, че все още у нас не е засечен според данните на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й това е поредният вариант, за който до момента знаем, че има твърде много мутации. Според някои източници са над 50, според други – 52, а някъде се говори и за 55. Голяма част от мутациите обаче са познати от Делта и Алфа вариантите и не са нови за нас. „Има, разбира се, и нови такива. Много от тях са локализирани в т. нар. S-протеин, т. е. засегнат отново е S-генът. Това е белтък – гликопротеин, който осъществява рецепторната функция между вируса и клетката чрез ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като така започва цикълът на репликацията, точно по този начин се осъществява инфекцията. Ето защо, точно тези мутации много ни интересуват“, обясни ученият. По думите й той се разпространява три пъти по-бързо, отколкото Делта варианта. Това означава, че вирусът ще може да заразява много повече хора за кратко време, което ще доведе до бързото му разпространение.

Засега не може да се каже, че е по-опасен по отношение на симптомите и начина на боледуване. По думите на проф. Аргирова колежката, която наблюдава в Южна Африка пандемията, съобщава, че всички болни в южноафриканската провинция, в която този нов вариант е разпространен, боледуват съвсем леко и общо взето не ги приемат в болница.

По отношение на ваксините още не се знае доколко предпазват, но е факт, че хората, които са заразени, го прекарват леко. „Все още не знаем дали всички те са ваксинирани“, каза вирусологът и призова хората да си поставят бустерна трета доза.

Проф. Аргирова апелира за засилен контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Тя е категорична, че не трябва да се правят никакви компромиси с маски, дезинфектанти, проветряване, миене на ръце, почистване – навсякъде.

Аргирава обясни и каква е разликата между имунитета придобит след ваксиниране и преболедуване. „Когато човек се зарази по естествен начин, целият вирус влиза в неговия организъм. Вирусът има 29 белтъка и всички тях имунната система ги разпознава като чужди. Тя се старае да произведе антитела срещу тях, въпреки че не винаги срещу всички успява да направи това. Когато обаче се ваксинираме, ние инжектираме един или два точно определени белтъка – имуногени, срещу които искаме да се образуват антитела. Тези белтъци са специално подбрани, защото са ключови за репликацията на вируса. В случая те отговарят за навлизането на вируса в чувствителната клетка. Ето защо, ваксинацията е много важна за нас, за да може образуваните антитела да спрат евентуалното заразяване със следващ вирус“, обясни още проф. Аргирова./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *