Протестиращи се опитаха да блокират достъпа до конференцията на ГЕРБ

ГЕРБ проведе Национална конференция на 5 август. Форумът започна в „София Тех Парк” от 12.00 часа.

Явно, за да попречат на събитието, протестиращи се събраха в района на 4-ти километър на „Цариградско шосе”. Това съобщиха от пресцентъра на СДВР. Група граждани пресичаха постоянно две от пешеходните пътеки. На място имаше полицейски екипи, които да оказват съдействие за движението на автомобили.

Така на фона на протестите премиерът Бойко Борисов говори пред членовете и лидерите на ГЕРБ.

В конференцията участваха членове на партията от цялата страна, сред които депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места.

Евродепутатът Андрей Новаков също говори пред партийния актив на ГЕРБ.

„В ДНК-то на нашата организация е заложено да се справя в трудни моменти”, заяви той.

„В четирите края на България, откъдето сте вие, има проекти и съградено, което е витрина. Витрина за добро управление, каквото другите нямат”, посочи Новаков. „От политическата камбанария ние сме партия-парадокс. Управляваме така, че да е лесно на следващите след нас. Така се прави. Следващите, които и да са те, не бива да гасят нашите пожари”.

„Време е да си вдигнем главата, а не юмрука”, призова евродепутатът, визирайки държавният глава Румен Радев и неговата подкрепа за антиправителствените протести, които от около месец се провеждат в София и други градове на страната.

„Ние превърнахме здравата работа в религия”, каза Новаков, като подчерта, че вероятно партията е допуснала и много грешки в управлението, но непрекъснато работи за тяхното отстраняване и взема решения единствено в интерес на хората.

Борисов използва конференцията, за да стегне редиците на партията на фона на антиправителствените протестите в страната. На събитието да присъстват близо 5000 членове на ГЕРБ. А Борисов зададе посоката пред партията в условията на кризата, предизвикана от коронавируса и вълната от протести.

Премиерът описа пред съпартийците си положителните и отрицателните ефекти както за страната, така и за ГЕРБ при два сценария – довършване на мандата или оставка на правителството и предсрочни избори.

Едно от посланията му е, че ГЕРБ не се страхува нито от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, нито от избори. Борисов припомни, че два пъти е подавал предсрочно оставка на водено от него правителство и след това е печелил вота.

Той обаче подчерта, че тогава България е била стабилна, без задаващи се финансови и икономически трусове, докато в момента се очаква тежка криза заради епидемията от коронавируса.

Борисов обясни на активистите на ГЕРБ, че партията е в състояние убедително да спечели евентуални предсрочни избори. Срещу това обаче стоят последствията от вот в условията на криза.

Премиерът посочи, че ГЕРБ с ДПС никога не са правили коалиция и никога няма да направят такава с БСП. Единствените възможни партньори са „Патриотите” и СДС.

Докато течеше на речта на премиера, който очертаваше актуалната политическа обстановка пред събралия се партиен актив, млад мъж се изправи встрани от сцената, където се намираха ораторите и започна да вика с висок глас „Браво, Бойко”, а след това да цитира нецензурни думи от изтеклите в аудио-записи, на които се чува глас, наподобяващ този на премиера.

„Има и такива, но това е демокрацията”, реагира от своя страна Борисов от сцената.

Организаторите реагираха своевременно и изведоха младия мъж в периферията на събитието. Там обаче се стигна до физически сблъсък и размяна на удари, в които участваха мъже с цивилни дрехи, без отличителни знаци.

След края на форума хората, които отговарят за връзките с обществеността в партията, се оплакаха от провокатори, умишлено дошли на конференцията. Един от пиарите от земеделското министерство заяви, че провокатор си позволил да счупи телефон на журналист и да отнеме от ръцете нейния собствен такъв. След това дори била ударена по корема, като веднага подала сигнал до охраната.

„Бяхме свидетели на това нещо, което е било подготвено, разбира се”, разказа младата жена.

Журналистът от „Свободна Европа” Полина Паунова е сред пострадалите от агресията.

„Момчетата, които направиха провокацията, след която се стигна до сблъсъци с протестиращите, отказаха да кажат кои са. Взеха ми отново телефона и го изхвърлиха”, разказа Паунова.

Пристигналите униформени служители на МВР изградили кордон, за да отстранят демонстрантите, но до задържане на провокаторите, атакували и журналисти, така и не се стигнало.

За наличието на провокатори потвърди и пиарът на ГЕРБ Никола Николов, при който, докато говори пред микрофоните, дойде възрастен мъж, викайки на членовете на партията „комунистически креатури“.

В крайна сметка се оказа, че макар и охраняван, на форума лесно са допускани и други хора през много от входовете на вътрешния двор на „София Тех Парка“. До по-сериозно напрежение обаче не се стигна.

Полицейските екипи обезпечават обществения ред в района на „София Тех Парк”, където приключи конференцията на ГЕРБ. Засилено е полицейско присъствие във връзка с възникнало напрежение между протестиращи и участници в партийния форум. По данни на МВР, в района са се събрали около 50 протестиращи, които опитваха да блокират движението, пресичайки пешеходните пътеки.

ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност. ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от „София Тех Парк”, съобщиха от централата на партията.

 

 

Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *