Пролет по Коледа, но после температурите падат до минус 12 градуса

Пролет по Коледа, но после температурите падат до минус 12 градуса

Благоприятна е метеорологичната прогноза за идващите коледни празници, според климатолога от Софийския университет д-р Симеон Матев, който говори пред „24 часа“.

 

 

В навечерието на празника на 23 декември ще задуха вятър, който ще разсее мъглите. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 5 и 10, а на места до 13 градуса.

Затоплянето ще продължи и на Бъдни вечер, когато минималните температури ще са от 0 до 5 градуса, а максималните – между 8 и 13, като на отделни места ще достигат до 15-16 градуса. Освен високи температури ще има повече слънчеви часове. Повече слънце се очаква в Южна България.

На Коледа също ще е топло, но ветровито Максималните стойности ще са между 10 и 15 градуса. Заради южния вятър температурите на места ще достигнат 18-19 градуса.

Облачността ще е разкъсана, но следобед постепенно ще се увеличава. След 20 ч от северозапад ще започне да прониква студен въздух. Първо в Северна България, а после и в Южна ще завали дъжд.

Валежите ще продължат и на 26 декември. С понижението на температурите първо в северозападните райони, а по-късно и в североизточните дъждът ще премине в сняг. Ще паднат между 10 и 15 литра на квадратен метър, а на места и до 20. В Предбалкана и в Североизточна България ще се образува снежна покривка.

В неделя валежите от север на юг ще спират, като все още в Южна България ще превалява. В Северозападна България облачността ще се разкъса. Температурите няма да са много ниски – от 1 до 6-7 градуса.

Новата седмица ще започне със студено време. Минималните стойности на термометъра сутрин ще са от -8 до -3 градуса, но на места в котловините и тук-там в Северна България ще паднат до -10/-12 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево.

В най-ниските места на страната е възможно да има мъгла. Времето ще е спокойно и хората, които са посрещнали коледните празници извън големите градове, ще могат да пътуват по-комфортно отколкото ако избързат и решат да се върнат в неделя.

След това 2-3 дни времето ще е тихо с условия за мъгли, ниски облаци в равнините и слънце в планините. В частите с надморска височина
от 700 до 1200 м температурите ще се повишат чувствително и максималните ще достигнат 10-ина градуса.

В най-ниските части, където ще е мъгливо, те ще останат от порядъка на 3-4 градуса. Сутрин навсякъде температурите ще бъдат отрицателни, но не екстремно ниски – от -5 до 0 градуса.

В навечерието на Нова година динамиката на Балканския полуостров отново ще се повиши. 31 декември ще е с променлива облачност, ще има и слънчеви часове. Вятърът ще разсее мъглите и температурите отново ще достигат до 10-15 градуса.

В първия ден на 2021 г. има голяма вероятност отново през страната да премине студен атмосферен фронт.

Ще се заоблачи и температурите ще се понижат. Ще превали дъжд, който ще премине в сняг, но към този момент очакванията са валежите да бъдат краткотрайни и с неголеми количества.

“До момента декември е с температурна аномалия между 2 и 3 градуса. Месецът започна със зимно време с много ниски температури. Постепенно се затопли и по-голямата част премина с температури около и над нормата”, коментира Симеон Матев пред „24 часа“.

 

Petel.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.