Продължаваме да градим икономика, инвестирайки в образованието и иновациите

„Продължаваме да градим икономика, базирана на знанието. През следващия мандат предвиждаме значителни инвестиции в образованието и иновациите. Както се уверихме днес и от срещата със заместник-председателя на ЕНП г-жа Мария Габриел, това съвпада и с приоритетите на Комисията. За нас е много важно образованието, подкрепата и професионалното развитие на младите хора в нашия регион“, заяви водачът на листата на ГЕРБ – СДС за област Кюстендил Христо Терзийски. Той благодари на зам.-председателя на ЕНП Мария Габриел, която бе на посещение в Кюстендил, за подкрепата й относно образователните и иновативни проекти в областта.

Заедно с Мария Габриел, Терзийски и част от кандидатите за народни представители от листата – Михаела Крумова, Люба Пашова и Анелия Любенова, обсъдиха развитието на региона и в частност образованието, иновациите и знанието. На срещата присъства и областният координатор на ГЕРБ Даниел Данчев.

В хода на разговорите водачът на листата Терзийски допълни, че политическата програма на Коалицията предвижда в следващите четири години двойно увеличение на разходите за научни изследвания и развойна дейност, шест пъти ще бъдат увеличени публичните разходи за иновации, насочени към бизнеса. „Ще подпомогнем малките и средни предприятия и технологичните компании за въвеждане на цифрови системи и умения, като увеличим петкратно инвестициите за дигитализация на бизнеса, което означава нови близо 200 млн. лв.“, обобщи водачът на листата.

От своя страна зам.-председателят на ЕНП Мария Габриел заяви, че за нея е чест и удоволствие да бъде в Кюстендил отново, тъй като е възпитаник на Езиковата гимназия в града. „Тук съм, за да кажа много ясно, че Христо Терзийски и листата на ГЕРБ – СДС олицетворяват няколко ключови думички: професионализъм, много труд, знания и грижа – грижа за младите хора, грижа за гражданите“, заяви категоричната си подкрепа Мария Габриел. Тя изрази задоволство от факта, че посланията, които се споделят за това какво ще се случи в България и в региона, са с много силен акцент върху образованието, върху иновациите, върху творческата индустрия, т.е. там, където има перспектива.

„Програмата „Еразъм +“ е с двойно увеличен бюджет – 28 млрд. евро, в нея много силен акцент ще бъде даден на професионалното образование и обучение. Мисля, че за Кюстендил и региона това е също една много добра новина, защото градът е с традиции, но градът е и с визия за развитие в бъдещето. Програмата „Еразъм +“ за първи път ще бъде отворена и към средното образование, не само към студентите“, сподели още зам.-председалят на ЕНП.

Мария Габриел обясни още и за програмата „Хоризонт Европа“, с бюджет 95, 5 млрд. евро, което я прави най-голям

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *