Продават семейни хотели по морето по-евтино от апартамент

Продават семейни хотели по морето по-евтино от апартамент

Семейни хотели в малки селища в близост до Черноморието могат да се купят по-евтино от апартамент в големите градове. Това показва справка на „Труд” в сайтове за продажба на имоти.

Купувач се търси за над 1000 места за настаняване в цялата страна, като над 80 на сто от тях са семейни хотели и къщи за гости. Цените им започват от около 70 000 евро за къща на три етажа с по два апартамента на всеки.

Продават и големи обекти в основните морски курорти, чиито собственици са притиснати до стената заради продължаващата криза, увеличените над три пъти сметки за ток, невъзможността да вдигнат цените, липсата на персонал и на държавна помощ за бизнеса. Затова и почти всичко на морето реално се продава, обясниха от бизнеса.

Заради голямото предлагане и липсата на интерес от страна на купувачи, отстъпките стигат до една трета от цената, коментираха от туристическия сектор. Цените на хотели, които не са затваряли и дори имат резервации за следващия летен сезон, започват от около 500 хил. евро в курорти като Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Слънчев бряг.

По-голямо е предлагането в Бургаска област, като се има предвид, че там и изградените места за настаняване са в пъти повече в сравнение с тези по Северното Черноморие.

По-голяма част от сериозните играчи на пазара не разчитат на брокери, а търсят контакти с чужди инвеститори или с техни партньори и конкуренти от България, които познават пазара, и с които по-лесно могат да се договорят, обясниха от сектора.

Справка в един от големите сайтове за недвижими имоти показва, че средната цена на хотелите, които се предлагат във Варна и близките курорти, е около 600 евро за кв. метър, а тази в Бургас и околностите – около 860 евро за кв. м. Цените на север започват от 500 хил. евро за действащ обект, а на юг за подобни имоти искат три пъти повече – поне около 1,5 млн. евро.

Голяма част от хотелите наистина се продават, но не и на всяка цена, каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Проблемите пред хотелиерите са много и от БХРА неколкократно сме ги посочвали в писма и срещи с последните четири правителства, посочи Щерев.

Държавата не подпомогна основните инвеститори в сектора, които поемат всички удари на кризата – увеличаване на разходите, повишението с над три пъти на цените на тока за бизнеса само за година, липсата на кадри, неработещата мярка 60/40, закъснялото отпускане на евтини кредити за сектора, допълни той.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.