Продават до дни Първа инвестиционна банка?

Първа инвестиционна банка (ПИБ) се продава, твърди в. „Капитал“, като се позовава на няколко източника. Според медията процедурата е в напреднала фаза и купувач може да бъде избран едва ли не до дни – до края на месец май.

Кандидатите са „Уникредит Булбанк“ и Пощенска банка. Ако се стигне до сделка, тя ще трябва да получи съответните регулаторни одобрения и реална смяна на контрола в банката може да се очаква до края 2024 или началото на 2025 г.

„УниКредит“ и Пощенска банка са под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) и тя е регулаторът, който трябва да одобри консолидацията, а не БНБ.

Евентуалната продажба на ПИБ трябва да мине и през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като според „Капитал“ това може да се окаже по-трудно за „УниКредит Булбанк“, чиито пазарен дял би надхвърлил 25%. Изданието обаче припомня, че антимонополният регулатор е допускал и по-големи концентрации. Що се отнася до Пощеска банка, след консолидацията на банковия сектор в последните години, те загубиха малко от пазарния си дял.

Последната година беше рекодна за банките в България. Печалбата в системата достигна 3,4 млрд. лв., като петте големи банки генерираха общо 2,7 млрд. лв. от нея, а останалите 700 млн. лв. са разпределени между останалите 12 банки и чуждестранните клонове у нас. Печалбата на Първа инвестиционна банка за изминалата 2023 г. е почти 135 милиона лева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *