27 януари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Проверяват дали наводненията не са причинени от незаконен добив на инертни материали от реките Места и Струма

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи и министъра на енергетиката да извършат незабавни проверки.

Те трябва да установят дали е възможно незаконен добив на инертни материали (наносни отложения и строителни материали) от коритата на реките да са довели до разливите им, съобщиха от прокуратурата. Ще бъде направен и анализ на обстановката в страната поради продължаващите обилни валежи.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията в части от Южна България, по поречието на реките Струма и Места.

Направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и  санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове трябва да се отразят в обобщен доклад до ВАП в кратък срок.

В него да се посочат и евентуални случаи на данни за извършени престъпления, респ. изпращане на  съответните прокуратури или органи на МВР.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *