Притеснително се покачва заболеваемостта и нарастват случаите с COVID – 19 в област Кюстендил

Притеснително се покачва заболеваемостта и нарастват случаите с COVID – 19 в област Кюстендил

244,6 на 100 хил. души е двуседмичната заболеваемост с коронавирусната инфекция в областта, като това нарежда Кюстендил на първо място в страната по брой нови случаи. Това отбелязаха с тревога членовете на Областния кризисен щаб по време на днешното онлайн заседание. От Регионалната здравна инспекция уточниха, че почти всички нови случаи са на територията на община Кюстендил, единични са случаите в другите общини.

„През последната седмица има изключително голям ръст на хората, които идват със симптоми в Спешно отделение, както и ръст на броя на хоспитализациите“, заяви директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков. Хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ са 53-ма души, като трима от тях са в крайно тежко състояние и интубирани, а още десетима са в много тежко състояние. „Отваряме второ Ковид отделение с още 40 легла, тъй като първото, което е с 50 легла, се напълни“, посочи д-р Величков. Той обясни, че около 95% от пациентите, които биват приемани, са с дихателна недостатъчно и с нужда от кислород.

„Скоростта на нарастване на случаите е огромна в сравнение с месец ноември, когато също имахме много болни. Имаме по 7-8 души, които се приемат на ден в тежко състояние, което е силно обезпокоително. Бройката и на новозаразените, и на тези в тежко състояние върви с една бърза скорост, каквато не сме имали от пролетта на миналата година досега“, обясни д-р Величков. „Хората трябва да разберат колко тревожна е ситуацията в момента и че личната отговорност на всеки един е огромна, трябва да се пазим взаимно“, подчерта директорът на болницата в град Кюстендил.

Областният управител Виктор Янев от своя страна призова всички отговорни институции стриктно да следят за спазване на мерките, особено по големите хранителни вериги и на работните места. „Най-важно ни е здравето на хората. Ще следим внимателно ситуацията и ако продължават да нарастват така обезпокоително случаите, специално за нашата област, ще бъдат въведени други, по-строги противоепидемични мерки“, посочи Янев.

От РЗИ обърнаха внимание, че сега се наблюдава снишаване на възрастовата група, в която са предимно заболелите. Увеличава се делът на заболелите на възраст 25 – 49 г., докато преди най-голям процент заболели имаше от 50 г. нагоре.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *