Природният газ може да поскъпне от началото на декември с малко повече от предвижданите 3%

Природният газ може да поскъпне от началото на декември с малко повече от предвижданите 3%

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов по време на обсъждането на цените на горивото в Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха, обясни Павлов.

“Виждаме, че има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на 1-ви, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на “Северен поток-2” до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и, че курсът долар – евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която “Булгаргаз” ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка”, заяви той.

Николай Павлов допълни, че цените на “Булгаргаз” може да са с около 35% по-ниски от тези на европейските борси. Затова е важно енергийният регулатор и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат количествата, които са закупили от “Булгаргаз” на търговете, които газовата ни компания е длъжна да направи по закон. “Да не стане така, че тези количества да бъдат изнесени в съседни пазари. Това би застрашило енергийната сигурност. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител”, заяви Николай Павлов, цитиран от „Труд“.

Според законодателството за 2022 г. “Булгаргаз” трябва да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб “Балкан”), а вече са реализирани продажбите на 510 млн. куб. метра. Изкушението е голямо тези количества да бъдат изнесени, затова трябва да бъде следено газът да остане на българска територия, препоръча Павлов.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *