Природен феномен предсказал трусовете в Турция

Природен феномен предсказал трусовете в Турция

Могат ли птиците да предсказват природни бедствия? Този въпрос си задават мнозина, след като в мрежите се завъртя зловещо видео, показващо какво се случва в Турция минути преди опустошителните земетресения, отнели живота на хиляди.

Трусът удари рано сутринта, докато жителите на градовете все още спят. Видеозаписи от различни населени места в Турция и Сирия показват момента на земетресенията и мащаба на разрушенията.

Кадри на хаотично летящи птици, които се събират на едно място, обаче започнаха да се разпространяват вирусно в нета. В редица публикации в социалните мрежи се твърди, че видеото е заснето в Турция минути преди първия мощен трус да удари региона, както и че птиците имат способността да предсказват земетресения.

Според доклад на Геоложката служба на Съединените щати най-старият разказ за странно поведение на животни преди голямо земетресение датира от 373 г. пр. н. е. в Гърция. Съобщава се, че тогава плъхове, невестулки, змии и стоножки са напуснали своите местообитания няколко дни преди опустошителното земетресение.

Животните и птиците могат да усетят земетресенията по различни начини. Някои са чувствителни към промените в електромагнитното поле, които възникват преди земните трусове. Други пък откриват промени в барометричното налягане, които възникват преди земетресения.

Животните, които са близо до земята, като тези, които обитават дупки или хралупи, могат да усетят движенията на земята, които се случват преди земетресения. Трусовете генерират нискочестотни вибрации, които могат да бъдат усетени от някои животни, като кучетата, преди да бъдат усетени от хората.

Въпреки това, не може да се каже категорично дали животните и птиците могат да предскажат земетресения или по какъв механизъм могат да го направят. /telegraph.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *