Прилошаването – първият звънец за инсулта

Преди месец изведнъж се почувствах зле: вървях по улицата, когато внезапно ми се зави свят, краката ми се подкосиха. Линейката ме откара в болница, със съмнение за инсулт. Но изследването с ЯМР не потвърди диагнозата. Не ми предписаха никакво лечение. Приемам лекарство за нормализиране на кръвното налягане, но то е дори малко ниско. Трябва ли да се лекувам и с какви лекарства?

Виолета Стефанова, гр. Пловдив

За съжаление, без да сте се консултирали със специалист, който да разгледа резултатите от изследването и да ви прегледа, за да се уточни диагнозата, не е правилно да ви се предписва каквото й да е било лечение. Съдейки по описанието и данните от ЯМР, най-вероятно сте преживели преходен исхемичен пристъп. Какво означава това?

Заради нарушения в мозъчното кръвообращение, причинено от вазоспазъм, се появяват симптоми на кислороден глад (исхемия) на мозъка: виене на свят, нарушена походка. Често хората се оплакват от силно главоболие, внезапно изтръпване на част от лицето или тялото, рязко влошаване на зрението и паметта, нарушена координация на движенията.

Появата на тези симптоми обикновено плаши пациентите. Но, когато отзвучат бързо самостоятелно, човек обикновено се успокоява и си казва, че нищо лошо не се е случило. Въпреки това, аларменият сигнал, даден от организма, е първият звънец на инсулта.

За да предотвратите трагедията, определено трябва да преминете задълбочен преглед. Съветваме ви да се свържете с кардиолог, който ще проведе изследване на кръвното ви налягане за едно денонощие. Това изследване ще ви помогне да разберете точно кога налягането ви се повишава (макар и леко, може би това се случва през нощта).

След изследването ще бъде по-лесно лекарят да избере “меко” лекарство, което стабилизира кръвното налягане. Също така, е препоръчително да приемате лекарство срещу виене на свят. Обикновено се предписва на пациентите в рамките на три месеца след инсулт, така че организмът постепенно да свикне да понижава кръвното налягане. Няма да са излишни и лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение.

Още един съвет: проверявайте холестерола си в кръвта от време на време. Ако липидният профил фиксира повишени показатели, препоръчително е да се подложите на изследване на съдовете на шията и мозъка – доплерография. Използвайки ултразвуков апарат, лекарите ще оценят риска от развитие на атеросклероза и заплахата, която представлява.

Мозъкът често страда поради нарушен приток на кръв в съдовете, “запушен” с атеросклеротични плаки. За да нормализирате холестерола, трябва да приемате специални лекарства – те ще ви бъдат предписани от вашия лекар. Съветвам ви също да обърнете внимание на храненето: яжте повече пресни зеленчуци и плодове дневно, “обикнете” рибата и морските дарове.

Източник: Zdrave.to, снимка: Pexels

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *