Прибраха шишетата за светена вода в църквата, миряните да си носят бутилки

Прибраха шишетата за светена вода в църквата, миряните да си носят бутилки

В благоевградската църква „Въведение Богородично“ вече не се раздават празни пластмасови бутилки за светена вода. Всеки мирянин, който желае да си вземе от водата, трябва да си носи шише от вкъщи. Това е част от противоепидемичните мерки срещу коронавируса, които са предприети, обясни вчера една от църковните служителки, пише в. „Струма“.

Жената, която продава свещите, е с предпазна маска и често се пръска с антибактериален гел. „Най-добрият препарат е домашният сапун. С него пера, мия си ръцете, както и чаши, вилици, лъжици. Блестят от чистота, а от тези гелове ми пожълтяха ноктите”, споделя жената.

С маски и ръкавици са и другите клисарки, които гасят догарящите свещи в храма. Вчера на обяд навръх християнския празник Благовещение църквата бе празна. В храма влизаха по един-двама човека, които идваха да се помолят за здраве и да запалят свещичка.

„Имахме записани за деня 50 литургии. Идват малко хора, записват имената на съседи и техни близки, които са в чужбина. По-добре е възрастните хора да се въздържат от посещения в църквата, ако искат, може да се помолят пред иконата вкъщи. Ние отписахме заявките за кръщенета и венчавки за април. Не правим водосвети, не са ни търсили за домашни посещения, защото хората спазват социална изолация. Празните шишета за светена вода ни даваха от заведенията, които сега са затворени. Затова хората, които искат да си налеят, трябва да си носят с тях бутилка”, обясни презвитерата Аделина Стефанова.

Тя добави, че санитарните мерки в храма стриктно се спазват, набавени са нужните дезинфектанти – белина, спирт и др., минава се по няколко пъти на ден. Миряните се предупреждават да не целуват иконите и да не ги пипат, а само да се покланят.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *