Премиерът на Северна Македония Зоран Заев идва в София за лична среща с колегата си Бойко Борисов

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев идва в София за лична среща с колегата си Бойко Борисов

Това стана ясно късно снощи, като информацията е на македонската телевизия „Сител“ и все още не е потвърдена от българското правителство, предаде БНР.

 

Разговорите бяха планирани да се проведат по видеоконферентна връзка и двамата да бъдат съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес. Участие ще вземе и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Възможен ли е пробив в разговорите между София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония – това е основният въпрос, който всички си задават преди началото на днешната среща. В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, след като страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи вето на преговорната рамка за Скопие.

„Има първа блокада от България. Член втори от Договора за добросъседство и сътрудничество с България казва много прецизно как България ще подкрепя Република Северна Македония за присъединяването й към Европейския съюз. И определено днес е нарушен.“

Вчера видеоконферентни разговори проведоха и външните министри на България и на Република Северна Македония, Екатерина Захариева и Буяр Османи.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *