28 февруари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Премиерът и образователният министър посетиха училището в Разлог

Премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Андрей Новаков посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Посрещнати бяха от директора на училището Татяна Динчева и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.

Борисов и министърът на образованието се запознаха с възможностите за обучение на учениците в различни сектори за селско стопанство, техника и др. Кметът инж. Красимир Герчев представи изпълнените  изцяло обновени сграда на училището и общежитието, модерни зали за обучение и квалификация, специализиран авто парк за учебни цели.
През изминалите години бе реализиран проект с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие на обща стойност 1 259 148,45 лева.

Премиерът Борисов даде отлична оценка на работата на общината през последните години за подобряване на училищната инфраструктура – саниране и ремонт на училища и детски градини, газификация и др. Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев коментира, че предстои да се свърши много работа и бъдат инвестирани и средства и в училищата и градините по селата на община Разлог, където също живеят много млади хора и се обучават деца от различна възраст.
Пред премиера инж. Герчев постави въпроса за отпускане финансова помощ от държавата за изграждане на салон в училището в село Баня, което е сред тези, с  много голям брой ученици, както и закупуване на нов рентгенов апарат за Отделението по образна диагностика в МБАЛ Разлог.
Заради пандемията от Ковид 19 през последните месеци интензитета на работа на апаратурата е завишен в пъти, което е довело и до по-бърза амортизация, а в болницата в Разлог се преглеждат и диагностицират десетки пациенти от 4 общини. Това обуславя необходимостта от нова апаратура, която да осигурява максимално качествена медицинска диагностика и информация за пациентите.


Кметът на Разлогинж. Красимир Герчев представи пред премиера Борисов и министъра на образованието и въпроса с намиране на средства за реализация на дейности, които са неотложни и важни за училища и детски градини в две от селата в община Разлог. Средства са необходими за външен ремонт на детската градина в Елешница, саниране на училище „Братя Миладинови“ в село Елешница – община Разлог, както и ремонт на покрива и саниране на училището  в село Горно Драглище. По този повод бе обсъдена вариант община Разлог да кандидатства с подготвени проектни предложения за средства от МОН за неотложни дейности в образователната инфраструктура. Община Разлог има отлично доказан и приложен опит в подготовка на подобни проекти, както и тяхната реализация и в най-скоро време ще бъде подготвена документацията и изпратена за разглеждане, информира още кметът на Разлог.
Премиерът Борисов каза, че ако ситуацията с намаляване нивото на заболяемост от Ковид 19 в страната продължава така ще се проведат обсъждания от 31.01. и останалите ученици да възстановят присъствени занятия.
Евродепутатът Андрей Новаков подчерта, че в момента в страната са сред най-либералните мерки, в стравнение с други европейски страни, където има вечерен час  и строго ограничение на придвижване, но е много важно коментира още той, че в България хората имат възможност да изпълняват обществени и социални дейности, и същевременно държавата чрез различни инструменти да подпомага бизнеса и семействата.

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *