Премиерът Борисов: България спазва европейските правила и няма да допуснем политически спекулации или геостратегически интереси да пречат на ваксинационната кампания у нас

Министър-председателят посети Кюстендил, където се увери на място, че локалният подход с прилагането на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 дава резултати и позволява гъвкавост по отношение на местния бизнес

 

„България спазва европейските правила и няма да допуснем политически спекулации или геостратегически интереси да пречат на ваксинационната кампания у нас“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Кюстендил. Премиерът посочи, че на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). „Това е много регулиран пазар – на лекарствата и компромиси в Европа не се допускат“, категоричен бе министър-председателят. Борисов добави, че ако руската ваксина, за която са подадени документите в ЕАЛ, бъде одобрена, България ще осигури количества и от нея. За китайската ваксина все още не са подени документи в ЕАЛ.

Министър-председателят Борисов посети Кюстендил, където се увери на място, че локалният подход с прилагането на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 дава резултати и позволява гъвкавост по отношение на местния бизнес.

„Никога не сме противопоставяли секторите един на друг, включително заведенията с образованието. Трудно е, оборотите не са както преди, но държавата активно подпомага със социално-икономическите мерки 60/40 и 80/20, тъй като тук са ангажирани много работни места“, заяви премиерът Борисов в Кюстендил, където разговаря с председателя на Българската асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. А кметът на града Петър Паунов изказа благодарност към правителството за решението за прилагането на локално ниво на противоепидемичните мерки.

„Искаме единствено да работим, мисля, че се справяме добре с противоепидемичните мерки, които стриктно спазваме“, подчерта Алибегов. Председателят на Българската асоциацията на заведенията изтъкна, че по констатирани нарушения не може да се съди за целия сектор и призова колегите си за отговорно отношение.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че през следващата седмица предстои да бъдат разплатени близо 20 милиона лева по мярката, реализирана съвместно от НАП и Министерство на икономиката, чрез която се компенсира спада в оборотите на фирмите заради пандемията. Средствата ще достигнат до всички фирми, които са подали документи и отговарят на изискванията. Мярката е на обща стойност 156 млн. лв. като са подадени 8157 заявления за над 110 млн. лв. До този момент са изплатени 64,3 млн. лева на 5440 фирми.

Заедно с премиера Борисов в Кюстендил бе и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който докладва за актуалната ситуация, свързана с коронавируса в региона. „Леко повишен е натискът към болницата в Кюстендил, снощи са приети 9 души, остават 20 свободни легла. Разбрахме се с РЗИ Кюстендил и с екипа на болницата как да направим новата организация с цел още по-добро осигуряване на навременни медицински грижи“, информира здравният министър. Ангелов добави, че ситуацията в Гоце Делчев е сериозна и затова ще се извърши реорганизация със съседните болници. Здравният министър добави, че над 12 000 ваксини са поставени във вчерашния ден.

По време на посещението на премиера Борисов в Кюстендил стана ясно, че над 100 млн. лв. са инвестициите в инфраструктурата на Кюстендил. Ремонтирани са улици, водопроводи, санирани са над 50 жилищни сгради. Една от основните задачи в Кюстендилско през следващите години ще бъде и изграждането на язовир „Кюстендил“, с който ще бъден решен проблемът с питейната вода. Ще са нужни около 60 млн. лв., които ще се отпуснат от държавния ВиК холдинг.

В Кюстендил премиерът Борисов посети храма „Успение Богородично“, за чието обновяване правителството отпусна през февруари т.г. над 1 милион  лева. Храмът е на повече от 200 години и е паметник на културата с национално значение. Само през настоящата година кабинетът подпомогна църквите и манастирите в Кюстендилско с повече от 2 милиона лева. „Към всички религии трябва да се отнасяме с уважение“, посочи Борисов и пое ангажимент джамията в града също да бъде обновена. Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че на предходното правителствено заседание бяха отпуснати средства и за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“-Шипка. „Някои много обичат да ходят веднъж в годината на Шипка, но всичко е в разруха. Сега ние ще го ремонтираме и направим“, изтъкна министър-председателят.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *