Анонси

Премахват 25 опасни дървета в центъра на Кюстендил, след като липа едва не уби 2-годишно

Премахват 25 опасни дървета в центъра на Кюстендил, след като огромна липа едва не уби 2-годишно дете. Инцидентът стана в средата на месец юни, а веднага, след това кметът Петър Паунов обеща да бъде направено обследване на зелената система в централната градска част.

„Целта на обследването е да се направи оценка на състоянието на съществуващата висока дървесна растителност по външни видими белези. Задачата е да се определи видовия състав и да се оценят дърветата по хабитус, възраст и фитосанитарно състояние.

Изготвената експертна оценка на съществуващата дървесна растителност обхваща 65 бр. дървесни широколистни индивиди – 51 бр. липи (Tilia) и 14 бр. кестени (Aesculus), като преобладаващата възраст е между 40-90 години, а височината на индивидите е между 8-28 м.“, обявиха експертите от отдел „Екология“ на кметството.

С оглед на безопасността на гражданите и преминаващите пешеходци е решено да бъдат премахнати общо 25 дървета – 17 бр. липи и 8 бр. кестени. Още на есен всички дървета ще бъдат подменени с нови, като специално липите ще бъдат заменени с нови такива, а кестените с явор.

Освен по външни белези, подробно изследване се направи и на 17 броя чинари с резистограф и импулсен томограф, както на дънерите, така и във височина. До дни ще бъде направена оценка на обективното им състояние, обявиха още от общинската администрация.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *