Президентът Румен Радев ще връчи наградата „Джон Атанасов“

На 5 октомври от 15.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 година на млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории, която ще се проведе за 18-а поредна година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, пише actualno.com.

Награда „Джон Атанасов“ се присъжда за изключителни постижения на български граждани на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, екипни отличия в подкрепа на състезателите ни, постигнали най-високите резултати в международни и национални ученически олимпиади и състезания по информатика и информационни технологии, и на техните преподаватели.

Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните технологии“ – отличия за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти.

Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ – отличия за ученици, студенти и млади учени, чиито индивидуални и екипни проекти, дават принос за решаване на значими проблеми и предизвикателства в национален и световен мащаб, посредством прилагане на компютърни технологии.

Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“, отличие, което се присъжда на преподаватели, треньори, ментори за изключителен принос за формиране на поколения млади успешни учени в областта на компютърните науки и/или за подготовката на състезателите от националните отбори по информатика, победители в международните олимпиади и турнири, проведени през последните години.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки, които имат изключителни резултати. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *