Президентът Радев – под карантина

Президентът Радев – под карантина

Президентът Румен Радев е бил уведомен, че е контактувал със заразен с коронавирус още в неделя. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг. „Министър Каракачанов се е самоизолирал от деня, в който е разбрал, че е бил контактен с положителен с Ковид-19. В неделя, когато е излязъл PCR тестът, всички контактни, включително и президентът, са били уведомени, а Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната – вицеадмирал Емил Ефтимов“, каза Ангелов.

Той допълни, че към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито са към момента. „Към 18:00 ч. в петък той е бил в контакт с ген. Петров, а на 18 октомври генералът е с позитивен тест за COVID-19. Мерките са еднакви за всички. С пристигането си в България, той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест“, допълни здравният министър.

Президентът с отрицателен тест

„Противно на спекулациите нито аз, нито делегацията ми сме били под карантина в Естония. От началото на кризата с COVID-19, аз постоянно съм в контакт с хиляди хора в страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки. Не съм имал проблем, нямам такъв и сега”, заяви президентът Румен Радев.

Делегацията на държавния глава се върна предсрочно от посещение в Естония, след като стана ясно, че Радев е контактувал с COVID-19 позитивен. Заразеният, с когото Радев е общувал, е новият началник на Военновъздушните сили – ген. Димитър Петров. Последното публично събитие на ген. Петров и президента Радев беше в петък на празника на ВВС.

На Летище София Румен Радев уточни, че в рамките на по-малко от 1 седмица има два PCR-теста. Единият е от вторник, преди да замине за Гърция. Вторият е от вчера. И двата са отрицателни. Президентът показа и отрицателния си тест за коронавирус.

„Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония“, възмути се държавният глава.

Румен Радев обясни, че от началото на кризата с Covid-19 стриктно е спазвал всички здравни мерки и не е възниквал проблем. „Намирам се в чудесна физическа форма, нямам симптоми на заболяване, на моите доброжелатели пожелавам същото“, каза той.

KMETA.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *