Представиха културната програма на Банско за лятото

Представиха културната програма на Банско за лятото

Днес в Банско се състоя пресконференция, в която участва кметът на общината Иван Кадев, маркетинг директорът на фирмата концесионер Иван Обрейков, директорът на НП Пирин Росен Баненски. Представени бяха аспекти от културната програма на общината за лятото.

В програмата са включени различни културно-музикални спектакли и сценични прояви.

В края на месец юни, предстои провеждане на планинско състезание по колоездене и планинско бягане „ПИРИН РЪН“.

От последните дни на месеца до началото на месец юли ще се състои „Банско Номад Фест“ и панаир на занаятите. След това любителите на музиката и колорита на региона ще могат да се насладят на фестивал на балканското веселие „Балкански котел“.

Културните вечери – „Традиции и изкуство“, които всяко лято радват и вълнуват жители и гости, ще се провеждат от 2 юли до 22 септември.

Очаквано събитие от културния календар на Банско е и лятна оперна вечер на открито. На 17 юли ще бъдат представени спектаклите „Капелмайсторът“ и “Слугинята господарка“.

В края на месец юли и началото на август предстои „Лятна филмомания под звездите“ и Седмица на ръчното и традиционно изкуство – демонстрация на международни занаяти.

„Банско Джаз фест“ ще зарадва любителите на тази музика от 7 до 14 август, след което предстоят и „Пирински рок вечери“.

Основната идея на богатата културна  програма е да се подпомогне туристическия бизнес с оглед сериозните последствия от COVID кризата.

Гостите на града ще имат възможност да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, да посетят организираните от Музейния комплекс еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола“.

Местни автори преобразяват фоайето на Посетителския център с организиране на изложби.

За първи път в Банско ще се проведе и Седмица на ръчното и традиционно изкуство с участници от 15 държави. Граждани и гости ще могат да се запознаят с традициите и ръчните изделия от Източна Европа и Азия, ще има демонстрации на различни майстори от България и чужбина.

За втора поредна година, Съюза на туристическия бизнес и Задругата на банските механджии “ Уникално Банско“, с подкрепата на Община Банско, организира кулинарен празник на открито  – съчетание от местен фолклор, обичаи и благоуханни бански гозби, приготвени от местните механджии.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *