Представители на социалния сектор в Пловдив с признание за свършеното от правителството на ГЕРБ

Aдмирации за реализираните политики от правителството на ГЕРБ в социалната сфера получи д-р Надя Танева, седма в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив, по време на дискусия с хора от социалния сектор в Световния ден на социалната работа.

На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители Александър Държиков и  Пламен Панов, както и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Надя Танева посочи, че всичко, което до момента е свършено при управлението на ГЕРБ е „изключително градивно, структурирано, навременно и достигащо да хората“.

„Увеличаване на пенсиите, на минималната работна заплата и на часовата ставка за заплащане са само една малка част от нещата, които правителството на ГЕРБ направи през 2021 г. Над 75 млн. лв. бяха отпуснати от държавния бюджет за подкрепа на семействата с деца, които са на онлайн обучение у дома, като най-голяма част от тези средства са за Пловдив – над 3 млн. лв. В пъти се увеличи размерът на данъчното облекчение за деца върху годишната данъчна основа, като сумата нарасна от 20 на 200 лв. за едно дете, от 40 на 400 лв. за две деца и от 60 на 600 лв. за 3 деца. Данъчното облекчение за деца с увреждания, с която се намалява годишната данъчна основа, е 2000 лв.“, подчерта Танева. Тя припомни и увеличаването на неплатения отпуск до 60 дни по време на пандемията – поредна мярка за облекчаване на фирмите по време на кризата и акцентира на Националната стратегията за хората с увреждания за периода от 2021-2030 г.

„В тази стратегия са осигурени 9 млн. лв. за хората с увреждания, заделени са и 3 млн. лв. за достъпна среда. Приет бе закон за жестомимичния превод – нещо изключително необходимо. През 2020 г. се обърна много сериозно внимание на хората със зрителни увреждания, като са предвидени средства за закупуване на съвременни българоговорящи синтезатори“, изтъкна Надя Танева.

Тя припомни и други проекти, реализирани от правителството на ГЕРБ, които подкрепят хората с увреждания и продължи:

„Не мога да не отбележа асистентската подкрепа, социалния патронаж и програмата „Топъл обяд“. Само в Пловдив топъл обяд получават1800 човека, патронажната грижа обслужва около 400 души, назначени са и 1700 лични асистенти.  Това са милиарди левове, които се заделят от бюджета за хората с увреждания.“.

Седмата в листата на ГЕРБ-СДС сподели и целите си, които е защитила и в докторската си дисертация за хората с увреждания.

„След всички анализи и анкети, които направих, смятам, че хората с увреждания трябва да бъдат подкрепяни чрез различни ресурси не по степен – първа, втора и трета, а според вида увреждане. За мен това е реалистичният подход, който ще им осигури пълноценна подкрепа. Другата ми амбиция е да има Единен регистър на хората с увреждания. В Пловдив например те са около 36 000 души, но няма класификация колко от тях са със зрителни или други увреждания. Обещавам, че ако стана народен представител, ще работя, за да изпълня тези цели“, каза още д-р Танева.

По време на правителството на ГЕРБ бяха увеличени с 30% заплатите на работещите в социалния сектор. В  управленската  програма е заложено да се подкрепят студенти, които учат и остават да работят в сферата на социалната дейност. И при следващ мандат на управление на ГЕРБ ще продължим да работим така, че всички работещи в социалната сфера да се гордеят, че са избрали професията на социален работник.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *