Предложение: Обособяват зони за ваксинирани в заведенията

Предложение: Обособяват зони за ваксинирани в заведенията

Зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти да има в заведенията, предлагат от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Те изразяват несъгласието си със заповедта му за работа на ресторанти и кафенера, която определя как могат да работят на 100% заетост. Освен това, те плашат с протести, в случай че предложенията им за корекции не бъдат приети.

СЗБ и БАЗ предлагат за работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заразяване с COVID-19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране. Друга иея е персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението пък давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.

Клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не – следва да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, като избират сами местата, на които да се настанят. От организациите настояват още проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.

От СЗБ и БАЗ настояват и за подробна статистика за новите заразени – националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, а също и брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани и към коя възрастова група принадлежат./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *