Предложение за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп

Предложение за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп

Безпрецедентни безредици днес във Вашингтон. Споменава се и за жертви. Ето какво се знае до този момент:

Илхан Омар от Камарата на представителите на американския Конгрес от Минесота, заяви, че подготвя предложение за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, след като тълпа от негови привърженици нахлу в Капитолия във Вашингтон в сряда, съобщи Ройтерс и Нова тв.

„Ние не можем да му позволим да остане на поста, става въпрос за запазването на нашата република и ние трябва да изпълним клетвата си“, написа демократката в Туитър, въпреки че до края на мандата на Тръмп остават едва две седмици.

Призивите за импийчмънт на президента се разпространиха бързо в социалните медии – от конгресмени-демократи и коментатори до някои от републиканците.

Бившият директор на комуникациите на Белия дом при Тръмп Антъни Скарамучи е заявил пред Ройтерс, че Доналд Тръмп и избраните официални представители трябва да получат вот на недоверие и да бъдат отстранени от постовете.

„Те навредиха на нашия авторитет в международната общност и сега застрашават начина ни на живот“, казва той.

Джей Тимънс, президент и изпълнителен директор на Националната асоциация на индустриалците – една от големите американски бизнес организации – призова официалните власти да обмислят отстраняването на Тръмп от поста.

Според Тимънс Тръмп „предизвика насилие в опит да запази властта си и всеки избран лидер, който го защитава, нарушава клетвата си пред конституцията и отхвърля демокрацията в полза на анархията. Вицепрезидентът Пенс, който беше евакуиран от Капитолия, трябва сериозно да обмисли да работи с правителството за прилагане на 25-ата поправка за запазване на демокрацията“.

Двайсет и петата поправка на конституцията на САЩ определя случаите, при които вицепрезидентът поема поста на президент.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *