Предлагат вечерен час за учениците в Гоце Делчев заради COVID-19

Ситуацията с легловата база в болницата в Гоце Делчев е затруднена, каза в Благоевград министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посети болниците в Гоце Делчев, Разлог, Сандански и Благоевград, за да се запознае на място с проблемите на здравните заведения. Има варианти за облекчаване на положението в гоцеделчевската болница, заяви министър Ангелов. Ще бъдат разкирити още 10 легла във Вътрешно отделение. В случай, че пациентите се увеличат, болни ще бъдат пренасочвани към болницата в Разлог.

Остава сериозен проблемът с кадрите в МБАЛ „Иван Скендеров“. Решено е студенти от ЮЗУ, специалност “Медицински сестри и акушерки” да стажуват в болницата, а специализанти, които реализират своята специализация в столични болници ще се включат в екипа на лечебното заведение на Гоце Делчев. Студентите, които се обучават за медицински сестри ще бъдат назначавани като болногледачи, законът го позволява, посочи министър Костадин Ангелов. Специализантите ще получават заплащане от болниците, в които специализират.

Вероятно в Гоце Делчев ще бъде въведен вечерен час за учениците, като целта е ограничаване на разпространението на коронавирус. Това решение трябва да вземе местния кризисен щаб, поясни министърът на здравеопазването. Обсъжда се и носенето на маски не само в закрити помещения, но и на открито. Предложения в тази посока идват от много медици от различни болници в страната.

Няма да бъдат затваряни градове с КПП-та, категоричен е министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той отхвърли вероятността ситуацията с Банско от март да се повтори. Курортът ще бъде достъпен за своите посетители. Няма да бъдат използвани крайни мерки за овладяването на пандемията от Ковид -19 в региона и страната, стана ясно от изказването на министъра.

Костадин Ангелов посочи основната цел на мерките, които се вземат от Областния кризисен щаб и кметовете по места – излизането на областта от червената зона. Това е напълно възможно при стриктно спазване на въведените до момента мерки-носенето на маски в затворени помещения, изпозването на дезинфектанти и спазването на дистанция. Ако тези мерки се спазват, до две седмици чувствително ще намалее броят на заболелите от COVID-19, категоричен е здравният министър.

Ще бъде създаден Национален логистичен щаб, оповести министър Костадин Ангелов и мотивира създаването на новата структура с факта, че има проблем по отношение на комуникацията между лечебните заведения в различните области. От другата седмица ще заработи новата структура, която ще се намира в София и ще работи като кол център. Държавата ще бъде разделена на 6 региона. Щабът ще координира работата на болниците, така че пациентите да получат навременна медицинска помощ и да не се усеща липса на медикаменти.

След заседанието на Областния кризисен щаб, в присъствието на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов припомни решенията, които са били взети с кметовете на общини на територията на областта във връзка с разпространението на Ковид -19 в региона. Михайлов е запознал здравния министър с мерките, които кметовете предприемат. Като цяло ще бъде засилен контролът върху спазването на тези мерки, увери областният управител. Сериозни санкции, от 300 до 1000 лева грозят нарушителите. Полиция, екипи на РЗИ и на общините ще съблюдават изпълнението на мерките.

 

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *