Преговорите за правителство трябва да започнат днес

Преговорите за правителство трябва да започнат днес, както обявиха от ГЕРБ-СДС.

Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на експертен кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

 

Борисов обяви, че няма да се кандидатира за премиер, но  изтъкна, че бъдещият министър-председател трябва да е от ГЕРБ, както и някои от ключовите министри, между които спомена външния и на отбраната.

 

„Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица, или изобщо няма да има. Ако не е с нашия мандат веднага, аз няма да се вържа повече да ти дам колата ти да ми я караш“, обяви Борисов, който преди два дни анонсира предложението си за нова изпълнителна власт – експертен кабинет, доминиран от неговата партия.

 

„Времето е за държавата, не е време за самохвалство и егоцентризъм и за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война, пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, изтъкна Бойко Борисов на първата си пресконференция след обявяване на изборните резултати.

 

Председателят на ДПС Делян Пеевски пое инициативата и първи сред политиците заговори за преговори за следващо правителство. В обръщение, насочено конкретно към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той го призова да инициира разговорите за властта с ДПС и другите евроатлантически формации в следващия парламент. „Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани“, категоричен е  лидерът на ДПС.

От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво правителство предложи Борисов, ще бъдат ясна и конструктивна опозиция, като ще подкрепят всички политики, които са „за“ Европа и „против“ корупцията.

 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа в социалните мрежи, че партията няма да участва в сглобки. Спроед него има два възможни сценария – създаване на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант – избори октомври-ноември.

 

Временният председател на БСП Атанас Зафиров обяви, че пленумът на партията е бил категоричен – БСП няма да участва в кабинет с мандатите на ГЕРБ-СДС и на ДПС. 

 

Николай Марков като лидер на „Величие“ поиска първо да чуе какво предлага Бойко Борисов, за да вземе информирано решение.

 

От „Има такъв народ“ все още не са коментирали дали биха подкрепили кабинет с първия мандат.

 

Ето мнението на анализатори по въпроса какво правителство трябва да има:

 

Георги Киряков: Първа задача на ГЕРБ и нейния лидер е да се опита да направи политическо правителство 

Правило е първата политическа сила да се опита да състави редовно политическо/партийно правителство. Ако не може да го направи самостоятелно, тогава да потърси партньори.
Първа задача на ГЕРБ и нейния лидер е да се опита да направи политическо правителство и едва след това да се търсят варианти с останалите партии за някакъв друг тип правителство. В противен случай това е абдикация от отговорност, е мнението на политолога Георги Киряков. ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си. За България е важно управлението да има идеологически облик.

 

Христо Панчугов: Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. 

 

Тончо Краевски: Очаквам да се сформира правителство, защото този път залогът не е евроатлантизъм, а оцеляването на парламентарната система. Всички партии знаят, че ако президентът Румен Радев, например, направи партия, ще остави поне половината от тях извън парламента и вероятно всички от тях извън властта.

 

Проф. Пламен Киров: Всякакви конфигурации са възможни за съставяне на правителство. Най-големите първи две партии със сигурност ще влязат в кабинета . И като сметнете какъв е общият им резултат, търсене с колко трябва, за да се допълнят до пълно мнозинство, за да бъде гласувано правителство. Това е задачата и вариантите са твърде много. Епицентър.бг

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *