Превозвачи от Пиринско излизат , на протест с едно искане – да се отвори границата с Гърция при ГКПП „Илинден-Ексохи“

Превозвачи от Пиринско излизат , на протест с едно искане – да се отвори границата с Гърция при ГКПП „Илинден-Ексохи“

Превозвачи от Пиринско излизат на втори протест с едно основно искане – да се отвори границата с Гърция при ГКПП „Илинден-Ексохи“.

Протестиращите няма да затварят напълно шосето. Очаква се обаче утре движението да бъде затруднено между 17:00 и 19: 00 часа по пътя Гоце Делчев – Банско.

Припомняме, че миналата седмица десетки камиони и над 50 представители на търговски, превозвачески фирми, както и фермери от България и Гърция излязоха на протест. В резултат на българо-гръцкия протест Външно министерство поиска от Гърция да бъде отворен ГКПП „Илинден-Ексохи“.

Причина за недоволството на превозвачите е нелогичната, според тях, забрана за преминаване през  ГКПП „Илинден-Ексохи“, след като при другите пунктове  камионите минават без проблем, без PCR тестове и кодове на шофьорите.

Пунктът е затворен от 22-ри юли за всички превозни средства, включително и за пешеходци, както и за сезонни работници с аргумента за неразпространение на коронавируса. С решение на гръцките власти ще е затворен до 31 август.

Превозвачите се налага да пътуват допълнително 300 км през Папазчаир, за да стигнат до ГКПП „Кулата-Промахон“, което им струва по минимум 200 евро загуби на ден за всеки камион.

Заради ограниченията при преминаването на границата, част от местния бизнес е застрашен от фалити.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *