Превозвачите в Пловдив : Фалираме заради скъпото гориво

Превозвачите, които обслужват 29 автобусни линии в Пловдив, са поканени утре на среща при кмета Здравко Димитров, на която ще присъства и ресорният му заместник Тодор Чонов.

Повод за това е подготовката на бюджета на Общината за 2022 г.

Градоначалникът за пореден път поставя условие транспортните фирми да изпълняват разписанията, пише „Марица“.

Неизпълнение има по линиите на „Хеброс бус“ на инж. Веселин Дошков и „Автотранс 2000“ на инж. Димитър Чолаков. Те са предупредени още преди два месеца, че трябва да бъдат стриктни с договорите. Фирма „Автобусни превози Пловдив“ на Петко Ангелов няма пропуски в курсовете, с изключение на много редки случаи.

Транспортните шефове пък искат да напомнят на Общината и най-вече на съветниците, които ги критикуват за неизпълнение на разписанията, че пандемията, а сега и инфлацията притиска бизнеса до стената.

„Поскъпването на горивото убива бизнеса и ни заплашва с фалит заради рязкото увеличение на разходите. Автобусите се зареждат с дизел и метан. Преди увеличението цената на дизела беше 1,30 лева, сега е 1,90 без ДДС, тоест 50 процента.

Цената на метана се вдигна на 150% нагоре, минималната работна заплата се повиши с 40 на сто. Заради пандемията автобусите се пълнят само в пиковите часове, през останалото време вървят полупразни“, обясни за „Марица“ инж. Веселин Дошков.

Петко Ангелов твърди, че го спасяват товарните превози. Това е основната дейност на фирмата му. Тя е на печалба и с част от тези средства се издържа губещото дружество в обществения транспорт.

Превозвачите подчертават, че искат диалог с градското ръководство и посочват модела на София, където градският транспорт е общински.

Ако се прилага тази схема в Пловдив, годишните субсидии от държавата и общината трябва да са минимум 19 млн. лева. Реално обаче за субсидии в обществения транспорт под тепетата се разпределят 7 млн. лева, или реално 5,8 милиона без ДДС. Четири милиона не стигат, за да се погасяват всички разходи.

Според Веселин Дошков някои общински съветници обвиняват транспортните фирми с единствена цел – политическа атака срещу кмета.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *