Празнуват Сергей, Сергий и Серьожа

Празнуват Сергей, Сергий и Серьожа

Честит празник на всички именници!

Днес почитаме паметта на двама Св. мъченици Сергий и Вакх.

Св. мъченици Сергий и Вакх живели през 3 век в Рим. Били отлично образовани млади мъже.

Св. мъченици Сергий и Вакх

Св. мъченици Сергий и Вакх

В зряла  възраст Сергий и Вакх се отличили като най-първи сановници в двора на император Максимиан. Императорът изпитвал  обич и уважение, защото били мъдри и давали изключително полезни съвети по време на съвещанията за разрешаване на важни  държавни проблеми.

В същото време  Сергий и Вакх били изключително храбри  на бойното поле и по време на боеве.

Ако някой имал нужда  да измоли от императора нещо, което му е необходимо, той  използвал  ходатайството на точно на Сергий и Вакх, защото били  най-близки с владетеля и най-почитани от всички в двора на императора.

Случайно император Максимиан разбрал, че сред омразните християни са и неговите любими войни и съветници.

Първоначално отказал да приеме, че това е вярно. Но по време на едно от големите тържества и пирове, Сергий и Вакх не присъствали.

Императорът заповядал да ги доведат, за да се поклонят на идолите и да извършат жертвоприношение.

Самите Сергий и Вакх признали, че са християни и няма да извършат никой от езическите ритуали.

След като не успял да ги примами с различни обещания и убеждения да се откажат от вярата си в Христа, императорът заповядал да повикат в двора най-злия екзекутор на християните в империята Антиох.

Ако Антиох не съумее по време на изтезанията да  застави  Сергий и Вакх да се отрекат от християнството, тогава директно да ги накаже с жестока смърт.

Двамата смели и умни мъже се превърнали в мъченици за Христовата вяра, след като им отсекли главите на 7 октомври 295 г.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Сергей, Серги, Серьожа, Серга, Сергейка, Сергена, Сергина, Сержина.

Бъдете живи, здрави и щастливи!

На днешния празник трябва да си спомним за преп. Сергий Къпиновски, който бил включен в списъка с БГ светци в календара на П. Р. Славейков, наречен  „Кратък месецослов за 1876 г.“.

Преп. Сергий Къпиновски е един от основателите на Къпиновския манастир край Велико Търново, а след неговата кончина мощите му останали нетленни.

Има предание, според което турчин си позволил да поругае Светите мощи и полудял. След време се наложило неговите близки отново да го заведат при мощите на Светеца, за да търсят милост.

Господ се смилил и турчинът отново оздравял.

Паметта на преп. Сергий Къпиновски почитаме на 30 януари.

Друг известен БГ духовник е Сергий – игуменът на  Плаковския манастир. Той е един от най-смелите участници във Велчовата завера от 1835 г.

Известният търновски първенец и търговец Велчо Атанасов – Джамджията, заедно с  други видни и родолюбиви българи, се събират в Плаковския манастир край Търново и решават да вдигнат въстание против поробителите. Поради предателство въстанието търпи неуспех, но то остава в БГ история като първото  организирано действие против поробителите.

Въстаниците са обесени в Търново, а техният паметник се намира пред хотел „Янтра“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *