Празнуваме Никулден!

Празнуваме Никулден!

Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски, е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговата памет честваме два пъти през годината – на 6 декември и на 9 май, а Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит всеки четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено „най-големият между родените от жени“ (Мат. 11:11) Свети Йоан Кръстител.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в малоазийската провинция Лигия. По време на император Константин Велики е провъзгласен за Мирликийскки архиепископ и участва в Първия вселенски събор на светите отци в град Никея. Според житието на светеца, той е починал на 6 декември 342 г.

Свети Николай (Св. Никола) се прочува със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци при крушения. В българската традиционна култура се почита като господар на морето, реките и езерата, и е патрон на моряците и рибарите.

Според народните вярвания Св. Никола причинява морските бури и ураганите, и големите вълни, които потопяват корабите и лодките. На Никулден моряците не излизат в морето, като по този начин отдават почит към светеца покровител.

На неговия празник традиция повелява на трапезата да има риба, обикновено шаран. Според народното поверие шаранът е слуга на светеца. Веднъж, когато Свети Никола бил в морето с лодката си, излязла буря, която пропукала дъното ѝ. Тогава светецът бръкнал с ръка във водата и извадил един шаран, с който запушил пукнатината в лодката. Така спасил от удавяне своите спътници. Като продължение на тази легенда, се зародил обичаят в деня на светеца да се жертва шаран. По тази причина празникът е наричан още Рибни Св. Никола.

Пълнен шаран - обредна храна на Никулден. Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като...
Пълнен шаран – обредна храна на Никулден. Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като гръцкия Посейдон и славянския Велес (Велос).

© Илюстрация: IStock

Затова и един от най-важните обичаи на Никулден е свързан с приготвянето на рибника – пълнен с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди шаран. От главата на шарана се запазва кост с формата на кръст, наричана кръхче. Вярва се, че тази кост има необикновени сили. Тя се пришива към шапчиците на децата, за да ги пази от зли очи и от уруки. С нея баячките лекуват безсъние, плач и подутини при децата. Освен риба, на Никулден се приготвят колаци – специално украсени обредни хлябове.

Традицията повелява първият улов от риба за годината да се посвещава на Св. Никола. Понякога рибарите пускат първата риба обратно във водата, в чест на своя покровител, или я раздават между хората.

Свети Никола е патрон на рибарите, но той е силно почитан и като семеен закрилник, пазител на дома, имота и стоката.

На Никулден се провеждат семейни чествания, наричани светецслужба или слава. Най-възрастният мъж прекадява празничната трапезата с рибника, вдига хляба високо и благославя: “Колкото зърна в колака, толкоз купни на нивата! Нека къщата да е пълна с челяд, а кесията с пари!”

Житието на Свети Никола разказва, че веднъж той хвърлил три торби с жълтици на бедна вдовица, за да може да задоми трите си дъщери. Затова Свети Никола се почита и от девойките, на които предстои да се задомят. Те вярват, че светецът ще им помогне в избора на добър съпруг, с който да създадат щастливо семейство.

В миналото, когато Панагюрище, Сопот, Асеновград и Враца са развити търговски центрове, Свети Никола се почитал като патрон и на търговците. На други места бил тачен като покровител на ловджиите и воденичарите, а празникът му се казвал За овче здраве. (Р. Попов)

Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като гръцкия Посейдон и славянския Велос.

Западна Европа също чества деня на Свети Николай. Освен в италианския град Бари, където почиват светите му мощи, в Нидерландия и Белгия този ден е важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември, те оставят обувките си с надеждата светецът да ги напълни с лакомства и подаръци. Постепенно празненствата за Свети Николай на Запад се пренасят върху Коледа.

Никулден попада във времето на Рождественския пост, затова в този ден много православни християни приемат Светото Причастие. В България на Никулден празнуват над 200 000 именици.

Честит имен ден на Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *