ПП „Републиканци за България“ поиска проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина

ПП „Републиканци за България“ поиска проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина

Вчера бившият ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и настоящ председател на Държавната агенция за българите в чужбина е направил изказване в изданието „Еврочикаго“, разказват от партията на Цветан Цветанов.

Партията на Цветанов: Проф. Гюдженов да се извини на сънародниците ни в чужбина

Според изданието, по време на изслушване пред Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание председателят на ДАБЧ прави необосновано и изключително некомпетентно изказване, а именно: „Почти няма страна в света, в която да няма българи. Друг е въпросът дали тези българи там са добре организирани, дали работят по съхраняване на българщината, дали работят по съхраняване на езика, културата и бита на нас, българите…“.

От ПП „Републиканци за България“ смятат, че това е „некомпетентно изказване, което показва и нивото на експертиза на настоящото правителство към българите в чужбина“.

„Използваме възможността да припомним на председателя на ДАБЧ, че нашите сънародници зад граница са пазители на българщината, създаващи и развиващи културни центрове, фолклорни състави, съботно-неделни училища, в които се учат хиляди български деца на български език, българска история, български традиции и българска култура.

Нашите сънародници зад граница милеят за България и са неотменима част от българската нация. Сред новите български общности по света има творчески сдружения на български писатели и художници, издаващи книги и представящи изложби. Има театрални състави, които представят български пиеси пред чуждестранна публика. Да се зачеркват всички тези достижения с лека ръка, поради незнание и некомпетентност, е повод за дълбоко съжаление“, пишат от партията и настояват за публично извинение от страна на проф. Илия Гюдженов.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *