ПП „Републиканци за България“ – Видин отбеляза Деня на Холокоста

ПП „Републиканци за България“ – Видин отбеляза Деня на Холокоста

Водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ – Видин Огнян Ценков и кандидатът за народен представител Албена Георгиева поднесоха цветя пред Еврейския паметник във Видин. „Всяка година на 10 март България отбелязва Деня на Холокоста. На тази дата, преди 78 години българският народ спасява своите евреи – събитие, без прецедент в световната история. Събитие, което остава като символ на човеколюбие и толерантност, символ на обединената сила на българското общество“, каза Огнян Ценков. „Петдесет хиляди български евреи са спасени от депортация и масово унищожение в нацистка Германия, сред тях са хиляда и двеста видински евреи. През 1998 г. техните потомци, живеещи в Израел, издигат паметника в центъра на нашия град. Върху него са изписани думите: Ние никога не ще забравим! С вечна признателност и обич към съгражданите от Видин и към целия български народ за човешкия им подвиг“, припомни кандидатът за народен представител от ПП „Републиканци за България“ Албена Георгиева.

Огнян Ценков заяви, че едно от нещата, с които най-много се гордее, е че като кмет на община Видин в мандат 2015-2019г., благодарение на добрия диалог и завоювано доверие, еврейската общност в България дари на община Видин една от емблематичните сгради за цялата област – уникалната Синагога. „За пръв път в историята на еврейската общност е дарен техен храм. Защитихме и спечелихме многомилионен проект за превръщането на тази уникална сграда в културен център „Жул Паскин“. Наистина реализацията на проекта се забави, но се надявам, че скоро видинската Синагога ще възвърне своя блясък“, каза още водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ – Видин Огнян Ценков.

През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните-членки на Съвета на Европа е взето решение Международният ден в памет на Холокоста, който до този момент се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. На 10 март 2003 г. Денят на Холокоста за първи път е отбелязан в България.

ПП „Републиканци за България“ изразиха съжаление от отсъствието на политици от различните партии и организации край Еврейския паметник във Видин. „Само едно изсъхнало цвете от миналогодишния 10 март стоеше върху постамента“, казаха от „Републиканци за България“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *