8 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

По телефона, с имейл или СМС вече поставят под карантина, при отказ – глоба 5000 лева

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв.

Това реши Народното събрание с приетите днес на второ четене промени в Закона за здравето, съобщава БТА.

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв. Ако заразен откаже да се карантинира, ще се намесва полиция, решиха още народните представители.

Регионалните здравни инспекции вече ще могат да уведомяват хората, които трябва да са под задължителна карантина заради Covid-19, само с обаждане по телефона, с писмо по електронната поща или с СМС.

Но предписанието ще се смята за връчено само, ако заразеният върне обратно съобщение.

За издаденото предписание за изолация или карантина гражданите ще бъдат уведомявани устно на посочен от лицето мобилен или стационарен телефонен номер, което се удостоверява писмено с подпис на извършилото го длъжностно лице, като писменото удостоверяване се прилага към преписката. Уведомяването може да става и чрез изпращане на електронно или кратко текстово съобщение на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер.

Прието беше още министърът на здравеопазването да определя със заповед кои лица – носители или болни от заразни болести, да се карантинират.

Здравният министър ще може, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да разпорежда  както задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести (извън посочените по-долу), така и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест .

Съгласно промените, на задължителна изолация, но не и на задължително приемане в болница, подлежат лица, лица, болни от и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *