По-строги ограничения за неваксинираните в Гърция

По-строги ограничения за неваксинираните в Гърция

Гръцкият здравен министър Василис Кикилиас обяви днес нова серия от мерки, които ще влязат в сила от 13 септември и предвиждат по-строги ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19, съобщава в. „Катимерини”.

Съгласно новите правила неваксинираните служители в частния и държавния сектор ще трябва да преминават през редовно тестване за собствена сметка, което ще се извършва веднъж седмично. В училищата и университетите, както и в секторите, в които служителите имат контакт с голям брой хора, като туризъм, кетъринг, телевизия и театър, ще се изискват по два бързи теста седмично.

Студентите, които не са ваксинирани, също ще трябва да си правят по два теста седмично за собствена сметка, а учениците ще се тестват по два пъти седмично с комплекти за самотестване, които ще се предоставят безплатно.

Цената на бързите тестове ще бъде определена на 10 евро, посочи още Кикилиас. Безплатни тестове в обществените здравни заведения ще бъдат предоставяни само на лица, които вече са ваксинирани, или такива, които имат ясни симптоми на COVID-19.

Резултатите от всички тестове трябва да бъдат регистрирани в правителствен сайт, като отрицателните резултати трябва да бъдат принтирани и представяни на местата, където се изискват, а при положителен резултат хората ще получат инструкции за допълнително тестване и самоизолация.

Достъпът до кафенета, ресторанти, клубове и спортни зали няма да се разрешава без доказателство за ваксинация или преболедуване. Посетителите на кина, театри, музеи и фитнес зали без имунизационен сертификат ще трябва да покажат отрицателен бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, за да получат достъп, посочи министърът. Новите правила също така дават на работодателите правото да изискват доказателство за ваксинация от служители, които работят в тесни пространства в близост до други членове на персонала.

Маските ще бъдат задължителни за всички обществени събития на закрито, както и за оживени зони на открито. Властите заявиха, че около 6 милиона души в страната с 11-милионно население са получили една или две дози ваксина срещу КОВИД-19, отбелязва Ройтерс.

„За разлика от есента на миналата година, тази есен всеки може да бъде ваксиниран”, изтъкна здравният министър Кикилиас. „Живеем ли или играем на руска рулетка с коронавируса?”.

Той подчерта, че „мерките не са наказателни”. „Те са наше задължение към всички онези, които преминаха през 18 месеца на пандемия внимателно, тези, които загубиха магазините си, работата си, които трябваше да работят от вкъщи, за да се пазят”, посочи още той.

Около 53% от населението на Гърция е напълно ваксинирано. Властите се надяват този процент да достигне 70 до есента. Новите мерки ще бъдат в сила до 31 март 2022 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *