По-ниско ДДС и за места за къмпинги и каравани

Парламентът реши окончателно ресторантите, хотелите, книгите и детските храни и памперсите да са с 9 % ДДС ставка.

Предложението бе на управляващите и е заложено в Закона за ДДС, който депутатите гласуват на второ четене. „За“ текста гласуваха 150 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ – 1, с което той бе приет.

9% ДДС ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

Депутатите приеха 9% ДДС ставка за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или и двете. В това число влизат учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.

Тази ставка ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

Първоначалното предложение бе само за ресторанти, хотели и книги. Между двете четения от ДПС предложиха ставката да важи за детски храни и памперси. Предложението им бе одобрено от пленарната зала.

Мнозинството запази данъчната ставка от 20 на сто за високоалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услуга.

20 на сто остава и ставката за туроператорските услуги. Намалената ставка на ДДС влиза в сила от 1 юли и ще важи до края на 2021 година, решиха депутатите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *