По-малко кюфте, без лук в салатата – как пестят ресторантьорите, за да намалят разходите

По-малко кюфте, без лук в салатата – как пестят ресторантьорите, за да намалят разходите

Заради поскъпването на тока и горивата, някои ресторантьори започнаха да пестят от големината на кюфтето, от съставките в салатата, покривките и др.

Други пък правят сложни сметки как да задържат работниците си във фирмата, при положение, че поскъпването на тока „изяжда“ поне няколко заплати всеки месец, разказва NOVA в репортажа си.

Ресторантьорството е семеен бизнес за Ивайло Минков и хората около него от години. Последната сметка за ток го изправила пред сериозна дилема.

„Тежи ужасно! В момента електроенергията, която аз съм заплатил за миналия месец, е почти две работни заплати за двама служители. Това не е малко, нали. Аз винаги смятам нещата в работна ръка, защото там ми е наистина силата. В момента разходите са все едно съм наел още двама души, а пък те не вършат нищо“, обяснява Минков.

Петко Петков работи в ресторанта вече 13 години и забелязва как поскъпването и ограниченията заради пандемията се отразяват зле на бизнеса.

„Капацитет имаме от 90 места, които не се пълнят постоянно, както беше преди. В същото време и цените се повишиха, с около десетина процента. Принудени сме и ние леко да променяме цената. Просто всичко поскъпва“, посочи Петков. 

Собственикът обаче не смята да пести за сметка на клиентите, въпреки че е чувал как вече го правят някои негови колеги. Вместо текстилни покривки, използват хартиени салфетки, за да пестят от прането, прибират подправките, не слагат лук в салатата.

„Хората намират някакъв начин да спестят, но ако сервираме на един господин една салата и не му дадем такъв прибор, ще бъде, как да кажа, непрофесионално. Нали все пак тази салта трябва да бъде овкусена по начин, който той харесва. Ако не е бяла покривката и ние спестим, също няма да е уютно. По този начин може да загубим клиенти, а не да ги спечелим. Икономията някой път вреди“, каза Ивайло Минков.

Той няма никакво намерение да съкращава хора. „Засега нямам никакви такива намерения. Моят персонал е дългогодишен. Има хора, с които работим от 29 години“, добавя Минков.

Смята, че проблеми с поскъпването на тока и горивата имат всички във всеки бизнес. „На пазара има много спекулации. Трябва да се появи някакъв регулатор и това да престане – и икономически, и политически. Аз така го виждам. Ако нещо се случи в света, а има такива механизми, големите държави и властимащите могат да предприемат мерки“, допълни Минков.

Дотогава единственото, на което ще може да продължи да разчита, е това, на което е разчитал години наред – помощта на екипа си в ресторанта и на семейството./Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *