Почитаме Свeта мъченица Ирина

Почитаме Свeта мъченица Ирина

На 5 май именници са: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.

Преди да бъде покръстена  Света мъченица Ирина е носила името Пенелопа. Тя е била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща й построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски ценности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща й и съобщил, че й е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побягнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани.

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Виждайки несправедливостта, народът въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел сина му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Бог изпрати на Ирина  известие, че скороще си я прибере. Момичето, заедно с учителя си Апелиан, отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина починала в началото на II в.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *