Почина Кръстина Гьошева – едно от най-големите имена на българския женски баскетбол

Почина Кръстина Гьошева – едно от най-големите имена на българския женски баскетбол

На 88-годишна възраст, се сбогувахме с едно от най-големите имена на българския женски баскетбол – Кръстина Гьошева.

Почина европейската шампионка по баскетбол Кръстина Гьошева - bTV ...

Тя е родена на 7 юли 1932 г. в Перущица. Първото й спортно увлечение е леката атлетика, но името й остава записано със златни букви в златните страници на българския баскетбол.

Два пъти е световна шампионка (1954, 1961 г.), носителка на пълна колекция от медали от Европейски първенства – златен, сребърен и бронзов, две титли от универсиади; два пъти обявявана за най-добър защитник на континента, два пъти е включена в символичния отбор на Европа и един път – в на света.

Тя е героят на отбора на България, като изравнява във финала на Европейското първенство със СССР в Москва през 1958 г. и праща мача в продължение, което тимът ни печели.

За 21 години играе над 170 срещи за националния отбор. Завършва деветия випуск на ВИФ, където остава като преподавател до пенсионирането си през 1988 г., като преди това става доцент и защитава докторат на тема по любимия си спорт.

Била е заместник председател на БФБаскетбол, а също – експерт на Европейската и Световната женски комисии на FIBA в продължение на 10 години. Носителка е на орден „Кирил и Методий“, II степен. Почетен гражданин на Перущица.

Една от прочутите й фрази бе: „Няма голям и малък мач! Всеки се играе като за последен! Един спортист не се ли раздава напълно на подиума, той може да бъде само спаринг-партньор. Затова нека не говорим за звездни мигове“.

Постижения на Кръстина Гьошева като баскетболистка от националния отбор:

1952 – Европейско първенство в Москва – 4 място

1954 – Европейско първенство в Белград – 3 място (бронзов медал)

1958 – Европейско първенство в Лодз, Полша – 1-во място и златен медал

1959 – Световно първенство в Москва – 2 място (сребърен медал)

1960 – Европейско първенство в София – 2 място (сребърен медал)

1961 – Универсиада в София – 1 място (златен медал)

БФБаскетбол изразява съболезнованията си на близките и семейството на Кръстина Гьошева! Поклонението пред голямата баскетболистка Кръстина Гьошева ще се състои в сряда, 5 август, от 10:30 часа в „Св. Седмочисленици“ в София.

Поклон пред светлата й памет!. 

 

БГНЕС

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *