Почина Кирил Рашков, известен като Цар Киро

Почина Кирил Рашков, известен като Цар Киро

Той е починал тази нощ в дома си в Пловдив на 78-годишна възраст, съобщи „Нова телевизия“. Прозвището си Цар Киро получава, защото се самообявява за лидер на ромите в България. Още по времето на социализма получава седем присъди за различни престъпления, сред които притежание на злато и много пари, с наказание от общо над 30 години затвор, а след 10 ноември 1989 г. е амнистиран. Скоро след демократичните промени регистрира фирма за производство на алкохол и я нарича „Цар Гого“. През 1993 г. е арестуван за производство на фалшив алкохол в големи размери, а името му се превръща в нарицателно за т.нар. ментета. Пет години по-късно Рашков основа партия „Свободна България“, която успява да вкара общински съветници в Стара Загора и Пазарджик, но влиянието му сред ромите не е особено голямо.

 

По същото време Цар Киро е обвинен за два бомбени атентата, но е оправдан заради липсата на доказателства. Тогава бивши висши служители на МВР твърдяха, че Рашков е ценен информатор на полицията и заради това се ползва с чадър. През 2016 г. Рашков получи осъдителна присъда за незаконно държане на живак, както и археологически и културно-исторически ценности. Той беше обвинен и за държане на амфетамини, но съдът не намери достатъчно доказателства по това обвинение. В пловдивското село Катуница Рашков се води земевладелец, а с неговото име са свързани безредиците там през септември 2011 г. след катастрофа, при която загина млад мъж. Рашков тогава беше осъден и прекарва в затвора над 2 години, а фамилията му се изсели от Катуница.

 

Синът му Ангел Рашков също многократно е задържан по различни обвинения, а в момента дъщеря му изтърпява присъда за наркотици. Погребението на Кирил Рашков ще е на 4 април, пише сайтът „Пловдив24“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *