Почина генерал-майор Иван Динев – дългогодишен началник на Военното училище в Шумен

Почина генерал-майор Иван Динев – дългогодишен началник на Военното училище в Шумен

Почина дългогодишният началник на Военното училище в Шумен генерал-майор Иван Динев. Иван Динев си отиде от този свят на 79 години на 10 февруари, съобщиха от пресцентъра на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ.

Генерал-майор Динев е роден на 11.05.1942 г. в гр. Шумен. Средното си образование завършва в ПМГ „Нанчо Попович” в родния си град. През 1965 г. завършва втория висш петгодишен курс на ВНВАУ в Шумен с военна специалност „Земна артилерия”. Военната му служба започва като командир на взвод в мотострелковия полк в гр. Мичурин /дн. Царево/, където е до 1967 г. След това служи шест години в ракетните войски като помощник-началник щаб в Ракетния дивизион в гр. Грудово /дн. Средец/. От 1973 г. е преподавател в катедра „Артилерийска стрелба и управление на огъня” в родното артилерийско училище. През 1982 г. завършва ВА „Г.С.Раковски” в гр. София. През 1988 г. защитава докторска дисертация, а от 1991 г. е избран за доцент по научна специалност „Организация и управление на въоръжените сили”. От 1988 г. до 1992 г. е началник на катедра „Артилерийска стрелба и управление на огъня”.

Осем години е началник на ВВУАПВО гр. Шумен – от 1992 до 2000 г. Той е първият началник на висше военно училище в България, който е хабилитирано лице, което представлява сериозен пробив в сравнително консервативната военна йерархия.

Поклонението ще се извърши на 12.02.2021 г. от 11,00 – 11,30 ч. на строевия плац във военното училище.

Поклон пред светлата му памет!

 

shum.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *